Mobilitzacions contra l’exclusió de l’oferta de TUSGSAL per a l’adjudicació del NitBus

    0
    30
    tusgsal protesta.jpg

    13/02/2015 – Els treballadors del NitBus van aturar el servei la madrugada de dijous; a primera hora del matí, prop de mig miler de persones de la plantilla es van manifestar a la plaça Sant Jaume.

    TUSGSAL està en peu de guerra. Això han volgut deixar clar els treballadors de l’empresa de transport badalonina amb les mobilitzacions d’aquest dijous contra la possible pèrdua de la concessió dels busos nocturns de Barcelona i rodalies. La matinada de dijous, el servei de NitBus va ser interromput pels conductors cap a les tres de la matinada i els vehicles van tornar a les cotxeres. La ‘plantada’ ha rebut tot el suport del comitè d’empresa, que a primera hora del matí va desplaçar sis autocars des de la seu de la companyia a Badalona fins a la plaça Sant Jaume de Barcelona, on es van manifestar prop de mig miler de treballadors i treballadores. Els representants laborals van accedir a l’ajuntament barceloní i es van reunir amb el tinent d’alcalde i president de TMB, Joaquim Forn, qui, explica el comitè d’empresa, els hi ha traslladat tot el seu suport en el concurs d’adjudicacions.

     

    TUSGSAL va presentar fa uns mesos la seva oferta al concurs per a la gestió del servei de transport urbà nocturn de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que gestiona des de 1991. A finals d’any, però, la mesa de contractació va comunicar l’exclusió de l’oferta badalonina per un incompliment dels plecs de condicions, una resolució que des de l’empresa ha estat valorada com “infundada, no ajustada a dret i greument perjudicial”. La societat va presentar un recurs que va ser desestimat a finals de la setmana passada, la ràpida resolució del qual ha estranyat a la direcció. Des del comitè d’empresa asseguren que l’oferta de TUSGSAL és millor que la presentada per l’única companyia rival, la multinacional Alsa, que la proposta badalonina “no és qüestionable a nivell jurídic i tècnic” i que volen saber què està passant. “No entenem els motius pels quals exclouen l’oferta i volem saber què passa”. La plantilla anuncia que les protestes d’aquest dijous han estat una mostra de la capacitat de mobilització d’una societat anònima laboral en la que la majoria dels treballadors, uns 800, són accionistes. “El NitBus dóna feina a 167 persones i repercuteix positivament a Badalona. Si ens ho volen treure així no ens quedarem de braços creuats. Encara falta història per escriure, no podem garantir on acabaran les mobilitzacions”. Els representants avisen que, si Alsa es fa amb l’adjudicació, tots els beneficis seran per a la multinacional britànica i les condicions laborals es veuran molt perjudicades.

     

    L’Ajuntament de Sant Adrià, implicat

     

    Des de la direcció de TUSGSAL expliquen que les mobilitzacions han estat “una sorpresa” i que tenen l’obligació de garantir el servei, però també que les protestes són “legítimes”, i que l’aturada i les incidències del NitBus de dijous van ser resoltes en un parell d’hores. Pel que fa al concurs, la societat esclareix que l’exclusió va ser motivada “per no acreditar la disponibilitat d’uns terrenys oferts per l’Ajuntament de Sant Adrià” on s’havien de construir i s’havien projectat unes cotxeres pel servei nocturn de busos. “L’alcalde Joan Callau i altres persones de l’Ajuntament ens ofereixen el sòl i comencem a reunir-nos per fixar les condicions, el preu i tots els costos que nosaltres assumim”. Un cop tot acordat, s’encarrega i s’elabora un projecte per a les cotxeres que s’inclou a l’oferta del concurs, i és llavors, un cop presentada, quan, sempre segons l’empresa badalonina, el consistori adrianenc “es fa enrere”. La direcció no entén la decisió, ja que, diuen, el propi alcalde els havia ofert i compromès els terrenys. Aquests són de titularitat municipal i, en cas d’haver ser cedits a TUSGSAL, estarien destinats a una empresa que dóna servei públic, entre d’altres poblacions, a la pròpia Sant Adrià .“Aquest problema es resoldria amb una declaració del senyor Joan Callau, que hauria de ser el primer interessat. Hi ha un projecte dins l’oferta que explicita que els terrenys estan disponibles per construir. És evident que no encarregaríem i pagaríem tot un projecte urbanístic si no tinguéssim un compromís”, etziba la direcció badalonina.

     

    Sant Adrià assegura que no es va comprometre i que va informar dels condicionants "des del primer moment"

     

    Aquest diari, durant el dia d’ahir, va intentar posar-se en contacte amb l’alcalde Callau i comunicació de l’ajuntament adrianenc sense èxit. Avui mateix, però, a través d’un comunicat, l’Ajuntament de Sant Adrià ha argumentat que va acceptar “estudiar la viabilitat que oferia un espai qualificat de zona verda, al barri de La Catalana i “pendent d’urbanització a llarg termini”, "sotmès però a un seguit de condicionants”, dels quals, diuen, “es va informar als directius de l'empresa des del primer moment”. El Consistori explica que, tot i ser de titularitat municipal, “estan en possessió de la Junta de Compensació del sector La Catalana”, el que “fa imprescindible la seva cessió anticipada”. En aquest sentit, l’administració local assevera que l’empresa no va informar fins al 25 d’agost de 2014 de que volia els terrenys per “presentar-se al  concurs per a la concessió del NitBus, la data límit de presentació del qual era el 16 de setembre”.

     

    “La petició de l'empresa feta el 5 de setembre per a l'ocupació dels terrenys per a l'aparcament d'autobusos havia d'estar sotmesa al procediment administratiu corresponent on també havien d'intervenir altres administracions i la Junta de Compensació. Les condicions i l’ajustat calendari no permetien que s'acomplissin els requisits jurídics necessaris ni les garanties legals perquè l'Ajuntament posés a disposició de l'empresa TUSGSAL aquests terrenys ni adquirir cap mena de compromís en aquest sentit”, subratlla l'ajuntament.

     

    Pel que fa al futur més immediat, TUSGSAL avança que prendrà tots els camins necessaris per intentar solucionar la situació. “Esgotarem totes les vies legals possibles contra qui sigui necessari, sense entrar en més detalls, perquè els nostres advocats ja hi treballen”. Al marge de la incògnita sobre la decisió de l’Ajuntament, la direcció considera que la seva oferta “s’ajusta als requisits dels plecs de condicions i per això ha de ser valorada, ja que aporta un valor afegit al servei actual”. 

     

    PSC i CiU mostren el seu suport

     

    El PSC de Badalona va voler expressar ahir a través d’un comunicat el seu suport als treballadors i l’empresa, “emblemàtica i amb anys de servei”. El líder socialista, Jordi Serra, assegura que fa i ha fet tot el possible els darrers dos mesos per solucionar políticament la situació i es mostra en desacord amb l’exclusió de l’oferta per la disponibilitat o propietat d’uns terrenys: “Una qüestió burocràtica no hauria d’estar per sobre d’anys de bon servei”. Pel que fa a la possible decisió del alcalde també socialista Joan Callau sobre no cedir el sòl a TUSGSAL, Serra afirma que es tracta d’una qüestió de l’ajuntament adrianenc, i no pas de partit.

     

    CiU, per la seva banda, ha manifestat que “no pot ser que per un error administratiu de l’Ajuntament de Sant Adrià TUSGSAL pugui quedar al marge d’un concurs per a prestar un servei que avui ja dóna amb bons resultats”. El líder de CiU, Ferran Falcó, ha volgut explicitar el seu suport als treballadors i a la direcció de TUSGSAL, ha dit que “seria una molt mala notícia per a Badalona” i que “cal que l’AMB paralitzi temporalment la tramitació del concurs a l’espera de la resolució del contenciós administratiu que pugui presentar en breu la companyia”. Tanmateix, considera que “cal que l’Ajuntament doni suport a l’empresa dins el marc legal existent”. 

     

    A continuació podeu llegir el comunicat de l'Ajuntament de Sant Adrià: