“No parlem de protocols, parlem de vides”

    0
    106

    Entrevistem a la Marisa Serra, la fundadora de la Fundació Badalona Contra el Càncer que fa 20 anys.

    La Marisa Serra no és només la fundadora de la Fundació Badalona Contra el Càncer. Ella és també una dona lluitadora i supervivent. Juntament amb el seu marit, tots dos van començar  l’any 2000 a recaptar fons per a la recerca i el tractament del càncer a l’Hospital Germans Trias i Pujol. Gràcies a ells, l’hospital ja compta amb diverses màquines d’última tecnologia que combateixen aquesta malaltia. Dos badalonins exemplars.

     

    • D’on va sorgir la idea de començar a recaptar fons per a la investigació del càncer?

    Jo mateixa vaig patir un càncer de tiroides l’any 89 i va ser un procés llarg i molt complicat. Era agressiu i, a més, estava embarassada. Tot i això, vaig tenir el meu fill i, després, em van sotmetre a quimioteràpia amb energia nuclear amb tot el que això comportava: aïllament, molt malestar físic… El mateix metge que em va tractar em va parlar moltíssims sobre la investigació, dient-me que calien molts diners aquí a Espanya, perquè gent que sap, n’hi ha. No va ser fins passats uns anys que vam poder fer la nostra primera aportació.

    • Quina va ser?

    En aquell moment, el meu marit i jo fèiem gales per tot el país amb la nostra perruqueria, per demostració de productes i, un dia, vam fer una per a una entitat d’aqui de Badalona que necessitava socis. Va ser llavors quan vam anar a parlar amb els metges perquè ens diguessin què necessitaven i, quan vam sortir d’aquella reunió, vam decidir comprar el seqüenciador d’ADN capil·lar, que costava en aquell moment unes 50 milions de les antigues pessetes. Evidentment, amb les gales que organitzàvem no teníem ni per començar així que vam començar a moure’ns per recaptar fons.

    • Quines activitats vau organitzar per aconseguir tants diners?

    Vam fer mercats ambulants, xocolatades, obres de teatre, tornejos, sopars de gala… Un munt d’activitats sense emportar-nos nosaltres cap dels beneficis obtinguts. Com a particulars, comprar aquesta maquinària va ser tot un drama perquè Sanitat o paga malament o no paga mai. El que sí vam aconseguir, per altra banda, va ser que els fabricants ens rebaixessin el preu gairebé a la meitat i una altra màquina: un microdisector làser, el qual va pagar la Generalitat perquè així es va comprometre el Conseller que hi havia llavors, Eduard Rius.

    • Arribats a aquest moment, ja estàveu registrats com a Fundació?

    Just en aquell moment , l’any 2001 oficialment, els metges ens impulsen per crear una Fundació. Això també ens facilitava el treball de la compra de maquinària, ja que, d’aquesta manera, ho podíem arreglar directament amb el fabricant sense que la Generalitat hagués d’intervenir. Tot i això, hi ha coses que segueixen igual des d’aquell any. Ara, aquesta perruqueria on estem abans era la sala de juntes de la Fundació, no hem adquirit cap altre espai, tot ho destinem íntegrament a la investigació i continuem sent els mateixos amics/es de sempre.

    • A partir d’aquí, què més heu aconseguit per lluitar contra el càncer?

    Des que va arribar la crisi ens vam apartar una mica de la part d’investigació per incidir també en altres aspectes. Per exemple, vam comprar nous llits per a la planta 13 de rehabilitació de Can Ruti. Llits moderns, que s’adapten amb cadires, matalassos especials… L’any passat, tot just, vam comprar una màquina per fer el tractament de càncer de pròstata, millores també per al càncer de mama… Fa 6 anys, part de la financiació també va anar a parar a unes pastilles que poden allargar l’esperança de vida de malalts terminals de càncer uns 2 anys.

    • Ja s’acosta l’aniversari dels 20 anys.

    Efectivament, l’any que ve volem fer alguna cosa més gran, una mica especial per aquest aniversari, ja que també portem 3 anys sense fer cap gala benèfica per problemes de salut. Estem pensant en diverses possibilitats perquè també és complicat moure a tanta gent i nosaltres ja no som gent jove (riu). Aquest diumenge, per altra banda, 17 de novembre, organitzem el ja tradicional Festival de Country a l’Escola Jungfrau, que abans es feia al Pavelló de la Plana. Encara que siguin 500 euros recaptats, aquests seran benvinguts.

     

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí