Òmnium enceta la celebració de la Diada amb el ‘Trencant Setges’

  0
  dsc06953_1_1_1.jpg

  06/09/2014 – El 'Trencant Setges' és un conjunt d’activitats que combinen memòria històrica i reivindicació al voltant dels fets de 1714. L’acte central serà la recreació (22.30h, a la platja) de com els badalonins sortien en llaguts cap a Barcelona per intentar trencar el setge borbònic.

  Òmnium Badalona commemora aquest 6 de setembre la caiguda de la ciutat de Badalona en mans de les tropes borbòniques, l’estiu de 1713. Dins dels actes de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, s’ha organitzat el “Trencant Setges”, un conjunt d’activitats que combinen memòria històrica i reivindicació al voltant dels fets de 1714. L’acte central serà la recreació (22.30h, a la platja) de com els badalonins sortien en llaguts cap a Barcelona per intentar trencar el setge borbònic.

   
  Aquest any, els actes d’Òmnium de la Diada Nacional prenen un caire encara més rellevant perquè coincideixen amb el Tricentenari de la caiguda de Barcelona. Enguany s’ha volgut posar especial èmfasi en aquest aniversari amb la voluntat de recordar què va passar i alhora reflexionar sobre el futur de la ciutat i del país. Rutes històriques per la Badalona del XVIII, una exposició sobre la Guerra de Successió i concerts  són algunes de les activitats que s’han programat en una jornada que tindrà com a plat fort l’espectacle teatralitzat ‘Trencant Setges’ que es farà a la platja dels Pescadors.

   

  El president de l’entitat a Badalona, Jordi Ballesteros destaca: “Òmnium lamentablement ha de suplir de nou la incompareixença del govern local en relació a la celebració d’actes vinculats al Tricentenari i per això ha programat una exposició divulgativa que pretén donar a conèixer els fets que ens condicionen la nostra llibertat com a poble des de fa justament 300 anys”.

    
  Exposició ‘Trencant Setges’

  L’exposició es va inaugurar dijous i planteja una mirada a la Guerra de Successió i més concretament als fets de l’11 de setembre de 1714. S’analitza com va esdevenir un dels episodis més internacionals de la història del nostre país i que ha perdurat més en la memòria col·lectiva.

   
  Ruta històrica per la Badalona del XVIII

  Avui es farà una passejada històrica pels carrers de Dalt de la Vila. Es tracta d’una ruta per la Badalona de 1714 des de la plaça de l’Assemblea de Catalunya. La passejada pretén donar a conèixer com era la Badalona del segle XVIII.

   
  Xerrada històrica a càrrec d’Eduard Martí

  Tanmateix, el Doctor en Història Eduard Martí pronunciarà una conferència (19:30, al Cor de Marina) on analitzarà el paper de les classes dirigents catalanes durant el període de la guerra.

   
  Trencant Setges: commemoració del Tricentenari a Badalona

  A dos quarts d’onze de la nit, a la platja dels Pescadors es farà l’espectacle dramatitzat ‘Trencant Setges’, el plat fort dels actes del dia. Es tracta de l’escenificació amb actors del paper que van tenir els badalonins durant la Guerra de Successió amb la sortida de llaguts cap a Barcelona per trencar el setges que les tropes de Felip V feien sobre la capital del país. Després de l’espectacle Jordi Ballesteros, president d’Òmnium a Badalona, farà un parlament. Posteriorment, diverses corals de la ciutat interpretaran Els Segadors