Primer any a examen del ‘govern del canvi’

  0
  IMG_2521.JPG

  10/06/2016 – Recollim el primer any de govern i fem un repàs de les principals mesures que l'executiu va presentar com a prioritàries a principi de mandat.

  Dilluns al migdia s’haurà complert un any des que Dolors Sabater sortís per la porta de l’ajuntament per oferir la vara d’alcaldessa a la ciutadania que s’aplegava a la plaça de la Vila, el dia de la seva investidura, en un gest que pretenia mostrar obertura i predisposició. Sembla que fos ahir, però el cert és que aquest govern ja no és el “nou govern” que succeeix l’equip de Xavier Garcia Albiol. Guanyem Badalona, ERC i ICV-EUiA bufen la seva primera espelma la setmana entrant, i nosaltres no hem volgut desaprofitar l’ocasió per repassar el que hem viscut en el primer quart de mandat.

   

  Per això, Diari de Badalona i De Tot i més hem preparat aquest especial conjunt amb la pròpia alcaldessa, tots els grups municipals i amb l’opinió dels periodistes badalonins Quim Morales i el director adjunt de La Vanguardia, Enric Juliana. En 12 mesos, l’actual executiu ha protagonitzat alts, baixos, polèmiques, enfrontaments i moments molt simbòlics. Des de l’aprovació definitiva dels pressupostos al Ple -i la inicial per Junta de Govern a través de l’RSAL- fins a la controvertida dissolució de la Omega, passant pel final de les ‘vaquillas’ de Llefià, les tensions amb el Badalona pels retards del nou estadi, l’obertura de la participació o les nombroses ‘picabaralles’ a les xarxes socials, de vegades protagonitzades per membres de govern o propers al mateix. Reunions, trobades i complicitats teixides amb les localitats veïnes, a l’AMB, a Catalunya i a l’Estat. 12 mesos de mesures complertes i no complertes i de reptes pendents.

   

  Passats els primers 365 dies, hem volgut analitzar breument si el govern municipal de Badalona ha pogut implementar les mesures prioritàries a les que es va comprometre els primers dies de mandat. De les 25 accions presentades hem triat les més destacades.

   

  Reducció del cost econòmic de l’estructura política de l’Ajuntament

   

  Tot i que els grups de l’oposició van voler “imposar” un nombre de càrrecs de confiança superior al proposat pel govern, es va reduir l’estructura política respecte el mandat anterior, així com els sous de càrrecs, tant de govern com d’oposició. Un estalvi de 300.000 euros.

   

  Elaboració d’un pla d’actuació municipal mitjançant un procés participatiu amb la ciutadania.

   

  Després d’un any de govern, aquesta setmana s’ha fet la presentació del procés de participació del PAM.

   

  Restabliment del comandament policial jeràrquic al cos de la Guàrdia Urbana i dissolució immediata de la Unitat Omega.

   

  La primera mesura del govern de Badalona va ser suprimir la Unitat Omega tot i que encara queda pendent presentar la remodelació del cos, que inicialment es va prometre per al setembre.

   

   

  Inici d’un procés d’auditoria transparent dels comptes municipals, organismes i empreses vinculades a l’Ajuntament.  

   

  Tot i la voluntat del govern de tirar-ho endavant, encara no s’ha presentat cap auditoria pública dels números municipals.

   

  Actuació d’ofici municipal prèvia a les ordres de desnonament i lideratge en el procés de negociació amb les entitats bancàries que ordenen desnonaments.

   

  Tot i la bona voluntat municipal i les millores aconseguides, continua havent-hi desnonaments a la ciutat. L’Ajuntament encara no ha multat a cap banc per aquest motiu.

   

  Creació d’una taula tècnica i política per estudiar tots els serveis externalitzats de l’Ajuntamemt de Badalona i els contractes vigents.  

   

  El govern local ha tirat endavant aquesta taula encara que queda pendent saber quins serveis es poden remunicipalitzar.

   

  Activació dels mecanismes que permetin iniciar la construcció dels laterals de l’autopista.

   

  La primera fase del lateral continua pendent, en ‘stand by’ per una excavació arqueològica que ni ha començat. De la segona fase, compromisos, però ni s’han iniciat les expropiacions de Sant Crist. Moltes paraules però poc moviment.

   

  Destinació d’un percentatge mínim fix dels pressupostos de manteniment dels espais públics per a l’eliminació de barreres arquitectòniques.

   

  S’ha impulsat una brigada d’actuació immediata i una potent inversió a través del Pla Renova, però el cert és que el manteniment dels espais públics ha provocat nombroses queixes veïnals i dels partits de l’oposició aquest any.

   

  Creació del Consell Assessor de Badalona Comunicació que vetlli per la seva independència.

   

  Aquest consell no s’ha creat a dia d’avui, si bé és cert que la situació dels companys, pel que fa a la seva llibertat de moviment a l’hora d’informar, ha fet un salt de millora, segons molts d’ells.

   

  Adopció de mesures municipals a l’abast per garantir la qualitat de les aigües del litoral.

   

  El govern ha presentat la temporada de platja i unes mesures de recollida de residus similars a les d’altres anys. Desconeixem si són totes les mesures “a l’abast”, però no sembla que hi hagi cap novetat. Creuem els dits.