“Projecte Hamza”, una escola de bàsquet integradora als suburbis de Casablanca

    0
    33
    IMG_20161228_161911378_HDR.jpg

    26/01/2017 – Tècnics i periodistes badalonins es desplacen al Marroc per entrenar i fer un documental.

     

    El bàsquet li va canviar la vida a Hamza Driouich. Aquest jove català de 20 anys i veï del Masnou no va tenir una adolescència fàcil. Ser expulsat de l'institut va posar en risc la pertinença a la seva 'altra' família: la del Masnou Basquetbol. L'esport ho era tot per ell i, per por de perdre'l, va decidir donar un gir radical a la seva vida.

     

    Avui, en Hamza estudia Economia a la universitat i continua vinculat a l'entitat fent d'entrenador de formació. Rebre una demanda d'ajut de Zajaria Bougriane, tècnic marroquí resident a Casablanca, li va fer obrir els ulls: 'He de retornar-li al bàsquet tot allò que m'ha donat'.

     

    Hamza Driouich va agafar el telèfon i es va posar en contacte amb el seu amic Vidal Sabater, entrenador i periodista badaloní. En els darrers mesos, en un dels suburbis de Casablanca s'ha treballat per posar en marxa una escola de bàsquet que busca repetir el model seguit pel Hamza: que l'esport sigui el motor de l'èxit acadèmic.

     

    El pròxim dilluns, després de mesos de preparació, un equip de documentalistes encapçalat per Vidal Sabater es desplaçarà fins al Marroc per inaugurar l'escola i començar a entrenar en doble sessió diària els 60 nens i nenes que ja els esperen.

     

    Mentre en Vidal i en Hamza entrenen, la resta de l'equip format per professionals de TV Badalona i BTV enregistrarà el gruix d'un documental que ja s'ha començat a gravar a Catalunya. Aquesta iniciativa compta amb el suport del programa 'BQ Solidari', de la FCBQ, i amb la col·laboració del Masnou Basquetbol i de l'Ajuntament del Masnou.

     

    El fil argumental del relat

     

    L'equip del 'Projecte Hamza' ja ha realitzat entrevistes amb amics del protagonista, tots ells fills d'immigrants magrebins. "Com a comunitat, aquests joves tenen interioritzat que són ciutadans de segona", destaca Vidal Sabater. "Volem mostrar les dificultats laborals i el racisme encobert que han de viure", afegeix el tècnic.

     

    A Casablanca, els entrenaments s'executaran durant una setmana "en una pista exterior d'una escola". "És evident que les dificultats més grans les trobarem en la relació jugador-entrenador i en fer entendre quins són els valors del bàsquet. Intentarem que els alumnes descobreixin què és crear un equip", valora Sabater.

     

    Ell i en Hamza busquen que valors com "la cooperació i la lluita per objectius comuns" quedin arrelats i serveixin als alumnes per tenir èxit acadèmic. "A banda del documental, la idea és que el projecte de bàsquet duri quatre anys. La federació del Marroc hi està implicada i tots els tècnics de Casablanca hi podran assistir", celebra en Vidal.

     

    Al web del projecte ( www.projectehamza.org ) s'hi ha iniciat una campanya de micromecenatge a Verkami per a subvencionar les despeses de l'estada al Marroc. Badalona té l'honor d'exportar bàsquet arreu.