Qüestió d’últims quarts

0
    82
    1415_HGC_JOV (3).JPG

02/04/2015 – Analitzem les diferències de rendiment que el FIATC Joventut ha ofert en els darrers deu minuts dels partits amb final ajustat entre la primera i la segona volta.

Que la Penya és un dels clubs ‘especialistes’ en viure finals de partit d’autèntic infart està fora de qualsevol dubte.

Aquesta temporada, el conjunt de Salva Maldonado s’ha abonat al patiment per aconseguir quallar una trajectòria esportiva més que notable, que l’ha dut a ser cap de sèrie a la Copa del Rei i a acostar-se al play-off pel títol.

En les 26 jornades de competició disputades fins ara, el FIATC Joventut s’ha vist ‘obligat’ a jugar un total de 16 partits que han tingut un final a cara o creu (11 a la primera volta i cinc a la segona).

Durant la primera meitat del campionat de lliga, la Penya es va mostrar quasi invencible en aquest context de partit igualat. Els verd-i-negres van ser capaços de guanyar nou dels 11 finals ajustats disputats (CAI, Estudiantes, FC Barcelona, Baskonia, Bilbao, Gran Canaria, Tenerife, Gipuzkoa i Manresa) i només van cedir davant del Madrid (90-88) i el MoraBanc Andorra (84-81).

En aquests onze duels a cara o creu, el FIATC Joventut va comptar durant dues jornades amb jugadors lesionats (Nacho Llovet, en les jornades 2 i 3 contra Estudiantes i Madrid). Tot i la baixa del capità, l’equip de Maldonado resoldria aquests dos duels amb un balanç d’una victòria i una derrota.

A la segona volta, per contra, la Penya només ha pogut guanyar un dels cinc partits que han finalitzat amb uns darrers minuts d’infart. Aquesta victòria va arribar al Fontes do Sar, contra l’Obradoiro (67-71).

A més, sempre que l’equip ha tingut baixes, mai ha estat capaç d’endur-se un partit amb un final igualat, caient contra el Madrid (80-81) i el Gran Canaria (79-77) amb Abalde, Kirksay i Savané fora de combat (el pivot es va ressentir a las Palmas d’una lesió anterior).

Resultats i darrers parcials

En els 11 partits amb final ajustat que el FIATC Joventut va disputar durant la primera part de la Lliga Endesa, l’equip de Salva Maldonado va poder guanyar els últims parcials dels duels en fins a cinc ocasions (45.4%). Sempre que la Penya es va endur l’últim quart, va acabar derrotant al seu adversari.

La plantilla verd-i-negra, però, també es va mostrar capacitada per sumar victòries anotant menys punts que el rival durant l’últim quart.

En aquests 11 duels amb final ajustat, el FIATC Joventut va perdre l’últim quart en sis ocasions (54.5%), encaixant només dues derrotes (33.3%) i guanyant quatre partits (66.%).

Aquestes xifres s’han vist reduïdes en aquesta segona volta: dos últims quarts guanyats de cinc possibles (40%) i només una victòria (20%). La Penya ha perdut tres dels cinc últims períodes dels partits ‘igualats’ (60%) i, sempre que això ha succeït, el conjunt badaloní ha acabat perdent (100%).

Encert canviant

Un factor decisius que explica la bona primera volta de l’equip i els problemes de resultats actuals és la capacitat mostrada pel FIATC Joventut per anotar amb eficàcia en els darrers quarts dels partits amb final ajustat.

En l’últim quart dels 11 duels a cara o creu de la primera volta, la Penya va exhibir un percentatge d’encert en tirs de camp del 43%: 66 tirs anotats de 153 intents.

Si dividim aquesta estadística en triples i tirs de dos, veurem com el conjunt verd-i-negre tenia un percentatge del 34.3% des de la llarga distància (22/64) i un 50.5% en els tirs més pròxims al cèrcol (44/87). En tirs lliures, el FIATC Joventut comptava amb un encert del 73% en l’últim quart (49/67).

Des que va començar la segona volta de la fase regular, la Penya ha vist com aquestes dades numèriques patien algunes variacions.

L’equip de Maldonado ha perdut eficàcia en els tirs de camp, passant d’un 43% a un 34.6% (26/75).

Tant en triples (28.1% – 9/32) com en tirs de dos (39.5% – 17/43), la plantilla badalonina està patint més per anotar. L’única xifra que ha incrementat ha estat la de l’encert en tirs lliures, passant d’un 73% a un 83.7% en els últims quarts de partits ajustats (36/43).

Durant els enfrontaments igualats de la primera volta, la Penya només es quedaria en dues ocasions sense anotar cap triple en l’últim quart.

Inclús en aquesta situació, succeïda conra el Gran Canaria i el Gipuzkoa, el FIATC Joventut seria capaç de guanyar.

En la segona part de la lliga, en canvi, els badalonins van perdre el partit a cara o creu en el qual no es va aconseguir cap triple en el darrer període (Madrid).