REPORTATGE l Badalona preparada per un Sant Joan sense fogueres

  0
  66

  Les petites revetlles veïnals i l’arribada de la Flama del Canigó marcaran els actes de la ciutat

  Badalona ja està preparada per a celebrar la revetlla de Sant Joan. La nit de Sant Joan, el 23 de juny, prèvia a la festivitat, és una de les festes populars més arrelades a casa nostra. La coneguda com “la nit més curta de l’any” (encara que aquest petit rècord realment el té la nit del 21 al 22 de juny, a nit del solstici d’estiu). Elements com els petards, la música, el ball, la coca de Sant Joan i les fogueres tornaran a ser als carrers de la ciutat.

  L’Ajuntament recorda que no estan permeses les fogueres a la ciutat, de manera que seran les revetlles organitzades per les associacions de veïns el principal atractiu a tenir en compte.

  Les petites revetlles veïnals

  Els darrers anys, revetlla tradicional ha anat perdent molta importància. S’han deixat en- rere les grans fogueres i taules llarguíssi- mes de veïns menjant plegats per donar pas als sopars a porta tancada. Els grans nuclis urbans han perdut en gran part la tradició de fer fogueres a gairebé cada carrer i no és únicament un problema de la ciutat badalonina. Encendre una foguera pot semblar un acte purament anecdòtic, però és un dels elements que li dóna sentit a la revetlla. Tot i així, encara són moltes les associacions veïnals que se sumen a la festa fent les se- ves pròpies revetlles. L’Ajuntament ha fet un recull amb les “revetlles oficials” que els consta que han demanat permís.

   

  Llista de revetlles de Sant Joan Badalona
  -Carrer Alcalde Martínez Écija, 39-45 (AVV Montigalà)

  -Poliesportiu Joaquim Ruyra (AVV Joaquim Ruyra)
  -Passatge Riu Mogent, junto al parc de Llo- reda (AVV Nova Lloreda Sud)

  -Poliesportiu Nova Lloreda (AVV Nova Llo- reda Nord)
  -Plaça de l’Antiga Església Cremada de Canyet (AVV Canyet)

  -Carrer de Sant Miquel (AVV Centre) -carrer de Sant Rafael (AVV Centre)
  -Carrer de Sant Jaume (AVV Centre)
  -Pista polideportiva de l’Avinguda Joan XIII, a la plaça Nicaragua (AVV Artigas)

   

  Les coques i petards, les tradicions no fallen

  És Sant Joan i les coques i els petards estan a l’ordre del dia. Parlem amb Capibara, una pastisseria acabada d’arribar al carrer de Mar de Badalona. “Hem arribat fa molt poquet a Badalona, però sabem perfectament que és una festa molt important per la ciutat”, ens explica l’Andrés, el seu propietari. Enguany serà el seu primer any a la ciutat, però ja tenen prevista una gran quantitat de

  coques per vendre durant aquesta setmana. Petards Peiró és un negoci familiar que té seu a la Comunitat Valenciana, a Santa Coloma i a Badalona. El seu propietari, Àngel Peiró explica que aquest any preveu que el Sant Joan sigui un èxit: “La gent té moltes ganes de tirar petards. A Badalona hi ha molta tradició”. Peiró assegura que entre els petards més venuts hi ha els “xinos” i les bombetes, i tots els petards per a infants.

   

  La Flama del Canigó arriba a la ciutat

  lona celebra una festa ancestral vinculada al solstici d’estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla cata- lana. La Flama del Canigó és una tradició que uneix simbòlicament tots els territoris de parla catalana. És el foc de la mobilitza- ció i l’organització nacional, mostrant unitat contra tots aquells que ens volen fracturats i inexistents.

  Els darrers anys, al missatge de reivindica- ció de la llengua i cultura catalanes de la Flama del Canigó, s’hi ha afegit un clam pels valors democràtics i els drets humans i contra la repressió als Països Catalans.

  A Badalona, com ja és tradició, un conjunt d’entitats celebren la rebuda de la Flama del Canigó a la nostra ciutat: Bufons de Foc, Ball de Diables de Badalona, Colla Xica Ball de Diables de Badalona, drac Fumera, drac El Petit, Dragolins Xarop, Pomada i Xeringueta, la Mulassa, els ge- gants Follet, Dimonieta, Baró de Godmar i Duquessa Maria Assumpta, Típic Ball de Bastons de Canyet, balls de l’Esbart de Sant Jordi, Campaners de Badaloan i Colla de Geganets de Badalona.

  Quan arriba la Flama del Canigó a Badalona?
  El 23 de juny a patir de les 18 hores al passeig de la Ramba (Alçada Roca i Pi), es farà un cercavila fins a la plaça de la Vila, passant per carrer del Carme i Francesc Layret. A les 19 h, es rebrà la Flama a la Plaça de la Vila, on es llegirà el manifest d’enguany, les figures i entitats realitzaran lluïments dels balls i finalment encendrem el peveter i distribuirem la Flama. L’Ajun- tament ha col·laborat amb l’organització de l’acte concedint el permís per la realització i col·laborant amb la seguretat, els talls de carrer i la difusió.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí