Socorristes de Badalona rescaten refugiats a les platges gregues i fan una crida per recaptar recursos

  0
  proactiva 2.jpg

  07/10/2015 – Fa unes setmanes que alguns socorristes de l'empresa badalonina Pro-activa són a Lesbos, a on arriben més de 1.000 refugiats diaris.

  Des de fa poc menys d’un mes, Badalona està present en cos i ànima a Lesbos, principal illa grega afectada per la crisi dels refugiats sirians que creuen des de Turquia fins a Europa en embarcacions en mal estat i que, malauradament, no sempre arriben al seu destí. L’empresa de salvament aquàtic i socorrisme Pro-activa, amb seu a la ciutat i fundada i gestionada pel badaloní Òscar Camps des de fa més de 15 anys, porta setmanes instal·lada a l’illa i posant a disposició de la tragèdia humanitària els seus coneixements i recursos de salvament per ajudar les persones que hi arriben.

   

  Quan el drama va saltar als mitjans de comunicació, l’Òscar va decidir informar-se per veure com Pro-activa podia col·laborar de forma altruista. No va rebre resposta de cap ONG ni administració, així que va decidir, amb alguns integrants més del seu equip, viatjar a Lesbos pel seu compte i amb els seus recursos. En arribar es van adonar que el moviment de voluntaris, tot i l’absència institucional, era molt potent, però mancava algú que es tirés a l’aigua i sabés realitzar un rescat. Molts dels morts per ofegament es produeixen a prop de la platja, dins el radi d’acció d’un equip de socorrisme coster, i l’arribada de Pro-activa va ser de gran ajuda i s’ha convertit en un element imprescindible a l’illa grega. I és que cada dia arriben entre 20 i 30 embarcacions amb una mitjana de 50 persones cadascuna: més de 1.000 refugiats diaris.

   

  A dia d’avui, hi ha de forma permanent cinc integrats de l’empresa que es van rellevant escalonadament cada 15 dies. Els únics materials dels que disposen són neoprens, aletes i material salvavides i els recursos no arriben per permetre l’estada de més socorristes. De fet, alguns dels rescats, expliquen des de Pro-activa, els realitzen amb les embarcacions en les que arriben els refugiats, per falta de més opcions. Des de fa uns dies, però, el temps ha empitjorat i sembla que les previsions no són gens bones. La situació econòmica del destacament de l’empresa badalonina, d’altra banda, tampoc és favorable. La campanya comptava amb 15.000 euros inicials que s’estan acabant i és per això que han decidit engegar una iniciativa de captació de fons.

   

  Els responsables de la companyia han creat Pro-activa Open Arms, una micro-ONG a on van a parar tots els recursos i donacions i que seran destinats íntegrament a perllongar l’estada dels socorristes a Lesbos, almenys fins a l’hivern, i aconseguir material de salvament que els ajudi en la seva tasca, com ara motos d’aigua o llanxes motores. D’altra banda, han contactat amb les autoritats gregues per tal d’establir una base en condicions, amb més recursos humans i materials. L’entitat ha habilitat un compte per poder fer donatius particulars: IBAN ES53 0182 0262 910201668823. També pots veure la tasca dels voluntaris al perfil de Facebook Pro-activa Serveis Aquàtics.