Tancat el passeig marítim de la Mora per contaminació d’arsènic i metalls pesants

  0
  47
  IMG-20180130-WA0014.jpg

  15/02/2018 – Els veïns reclamen la descontaminació i l'habilitació d'un pas cap a la platja, que ha recuperat sorra.

  Els problemes al tram costaner del barri de la Mora semblen succeir-se constantment els darrers mesos. Fa setmanes que bona part del passeig marítim que hi ha abans d'arribar a l'escull de roques va ser cimentat i envoltat de tanques de filferro per evitar el pas. Una mesura que va ser presa després de descobrir que el sòl estava contaminat; com a mínim més del que es pressuposava inicialment.

   

  Després de les obres del col·lector, danyat per un temporal ara fa un any, un estudi geotècnic encarregat expressament ha conclòs que aquest tram de terreny, on antigament hi havia hagut fàbriques, com pràcticament a tota la zona que envolta les Tres Xemeneies, conservava restes d'elements contaminants. Concretament, d'arsènic, un semimetall pesant, perjudicial per a la salud humana, plom i ferro.

   

  L'AMB, que es va encarregar de les obres del col·lector, va recobrir la zona amb una petita capa de grava per aïllar les restes, i va tancar la zona amb una mena de perímetre de tanques en forma rectangular, paral·lel al mar, per evitar el pas de veïns. El barri va demanar explicacions i va posar el crit al cel quan va descobrir el motiu.

   

  “És com una gàvia davant de casa. Vivim davant del mar però no hi podem accedir”, lamenten portaveus de la plataforma veïnal de la Mora, que van començar a posar pancartes a balcons i a la pròpia tanca de filferro fa dies. La indignació va ser encara major quan van veure que, fortuitament i de manera natural, la sorra va començar a tornar a la platja del barri per formar de nou una petita cala. Quelcom que no passava des d'abans del temporal i les obres del col·lector.

   

  Més enllà de la lògica reclamació de descontaminació dels terrenys, l'entitat demana a l'Ajuntament que s'habilitin passos laterals per accedir a la platja, si es manté, de cara a l'estiu.

   

  El regidor de Medi Ambient, Àlex Mañas, assegura que ja han sol·licitat al Ministeri de Medi Ambient la descontaminació de la zona. Fa pocs dies va tenir lloc una trobada amb totes les parts al Consorci del Besòs, encarregat de l'estudi preliminar que ha determinat els nivells de contaminació, i que és el primer pas en la reclamació de la descontaminació. Mañas confia en que el Ministeri respongui positivament.

   

  Sobre la platja, Mañas avança que ja s'estan preparant passos de fusta per accedir a la sorra, i que s'hi instal·larà mobiliari públic per acondicionar la platja, com ara dutxes. Sobre la platja del port, encara per descontaminar, la despesa, d'1,5 milions, es va aprovar al darrer consell d'administració de Marina Badalona. Ara resta licitar els treballs.