Un aficionat de la Penya crea un sistema per millorar l’instant replay

  0
  56
  la foto.JPG

  15/06/2015 – Adrià Arbués, enginyer en sistemes audiovisuals i seguidor del FIATC Joventut, ha patentat una eina tecnològica que pot ser molt útil en el futur.

  En un moment històric on l’obsolescència tecnològica està a l’ordre del dia, l’aparició de noves aplicacions que permetin millorar qualsevol activitat de la vida humana és una realitat constant.

  En el món de l’esport, cada cop és més accentuat el rol que la tecnologia hi juga. En una competició de primer nivell com la Lliga Endesa, la implantació d’un sistema com l’instant replay semblava haver solucionat totes les accions polèmiques que succeeixen al llarg d’un partit de bàsquet.

  La realitat, però, demostra que encara hi ha dificultats perquè els àrbitres prenguin decisions després d’una jugada dubtosa. És per això que l’Adrià Arbués, aficionat del FIATC Joventut, es va decidir a posar el seu talent al servei del bàsquet professional.

  Aquest enginyer establert a Vilassar de Mar ha inventat “una eina útil” que “complementa l’instant replay”. “El sistema que he creat és un detector d’infraccions automàtic en dues accions molt típiques som són els taps il·legals i els tirs fora de temps”, relatava Arbués a les instal·lacions del Palau Olímpic.

  En el cas dels taps il·legals, l’eina dissenyada per Adrià Arbués detecta tots els objectes que es mouen en cada acció del joc i s’aplica un filtre de color per saber quin d’ells és la pilota.

  “Un cop identificada, represento la seva trajectòria en una pantalla independent. Quan la pilota puja, la línia que segueix apareix pintada de color verd en la pantalla de trajectòria. Just quan comença a baixar, el color canvia a vermell. D’aquesta manera, quan l’àrbitre arriba a la taula d’anotació no ha de mirar la jugada deu vegades i pot disposar d’un veredicte ràpid”, explicava l’enginyer verd-i-negre.

  La segona situació implementada en l’eina d’Adrià Arbués és la detecció dels tirs fora de temps. Ara s’utilitzen  les llums let de color vermell instal·lades al taulell per simbolitzar que el temps de possessió ha finalitzat. Arbués aprofita el sistema actual i fa més eficaç.

  “Jo detecto el taulell amb una càmera i veig quants píxels de color vermell hi ha en cada moment. Aquesta càmera envia un senyal binari a la resta i quan canvia la xifra de píxels a causa del final de la possessió es mostra el fotograma a totes les càmeres. Així els àrbitres no han de buscar el moment concret, sinó que ja disposen de les imatges a la pantalla”, assegurava l’Adrià Arbués.

  Aquesta nova aplicació, encara sense nom oficial, podria resultar molt útil per competicions com la Lliga Endesa i l’Eurolliga. “En l’instant replay hi ha problemes perquè encara no es domina l’eina del tot. S’està fent un esforç. No ho considero un problema negatiu, sinó un problema que ha de succerr per anar endavant”, destacava Adrià Arbués.

  L’aficionat del FIATC Joventut viurà els dos pròxims anys a Dinamarca per estudiar un màster i espera poder presentar la seva creació als principals responsables del basquetbol nacional i continental. A continuació s’adjunta un vídeo amb una primera prova pilot de l’eina que detecta els taps il·legals.