Un estudi obre portes a frenar l’expansió de la Sida per l’organisme

    0
    24
    can ruti propia.JPG

    12/05/2015 – Científics de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, ubicat a l’Hospital Germans Trias i Pujol, que demostra que una cèl·lula del sistema immunitari actua a l'organisme com a "cavall de Troia" enlloc de donar resposta al virus.

    Científics de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, ubicat a l’Hospital Germans Trias i Pujol, han elaborat un estudi en el qual demostren per primera vegada que la família de cèl·lules del sistema immunitari anomenades cèl·lules mieloides poden capturar el VIH i, enlloc d’iniciar una resposta immunitària adequada contra el virus, el concentren en gran quantitat i el transmeten sencer a la seva principal diana, els limfòcits T-CD4. A través d’aquest mecanisme, les cèl·lules mieloides actuen com autèntics "cavalls de Troia" i afavoreixen la ràpida expansió del virus per l'organisme.

     

    IrsiCaixa ja està investigant un fàrmac contra aquest mecanisme que podria potenciar els tractaments actuals, perquè bloqueja una via diferent de disseminació del virus. Els tractaments antiretrovirals existents dificulten la infecció “virus a cèl·lula”, però un fàrmac en aquesta línia estaria encaminat a bloquejar la transmissió “cèl·lula a cèl·lula”.

     

    Entrada del virus al sistema immunitari

    El 2012, investigadors d’ IrsiCaixa varen descobrir una porta d’entrada del virus de la sida al sistema immunitari. En aquest estudi es va demostrar que el VIH utilitzava la molècula Siglec-1 per penetrar a l’interior d’unes cèl·lules mieloides anomenades cèl·lules dendrítiques. Més endavant, es va demostrar que el VIH utilitzava aquest mateix mecanisme d’entrada en altres tipus de cèl·lules també pertanyents a la família de les mieloides. Els científics d’IrsiCaixa han treballat ara amb amígdales de persones no infectades pel VIH, aïllant per primera vegada les cèl·lules mieloides directament del teixit humà. Els resultats confirmen que, també en el teixit, aquestes cèl·lules tenen la capacitat d’actuar com a “cavall de Troia”.

     

    En condicions normals, quan un patogen entra al nostre organisme, les cèl·lules mieloides exerceixen un paper clau en l’activació de la resposta immunitària. La seva funció consisteix en patrullar per l’organisme, capturar els agents infecciosos que ens envaeixen, degradar-los i obtenir algunes de les seves molècules. El problema del VIH és que s’aprofita de les cèl·lules mieloides i les converteix en “cavalls de Troia” refugiant-se dins, en compartiments on no arriba a degradar-se del tot. Aquest fet li permet arribar sencer a les seves dianes principals. Així es crea un escenari idoni per a la infecció de noves cèl·lules i la progressió de la malaltia.