Un mateix joc dirigit amb dos criteris (91-95)

0
    33

19/04/2015 – Derrota molt dolorosa del FIATC Joventut davant d’un València Basket que ha disposat de 43 tirs lliures a favor, 27 més que el rival.

Enfurismats i incrèduls. D’aquesta manera abandonaven els aficionats de la Penya les instal·lacions del Palau Olímpic de Badalona. El públic, molt dolgut amb l’actuació dels àrbitres, veuria com el seu equip passava de dominar totalment el joc (78-69) a encaixar un contundent parcial de 12 a 27 en l’últim quart.

El FIATC Joventut, clarament afectat per un criteri arbitral desigual, es veuria incapaç de contrarestar les emocions negatives derivades del carrusel de faltes xiulades en contra (35). Cada contacte verd-i-negre seria sancionat, tot el contrari que en el cas del València (22 faltes).

A les files taronges, cap jugador superaria les tres personals, mentre que la Penya acabaria el duel amb tres efectius expulsats (Sergi Vidal, Albert Ventura i Tariq Kirksay) i amb tres homes fregant la desqualificació (Albert Miralles, Goran Suton i Álex Suárez).

Durant la primera part, el domini del joc i del marcador s’aniria alternant. Primer seria el FIATC Joventut qui es mostraria superior al València, però el conjunt de Carles Duran sabria reaccionar i adquirir un màxim avantatge de deu punts quasi al límit del descans. En uns darrers minuts de pura màgia verd-i-negra, la Penya aconseguiria trobar el camí per ‘tornar’ al partit i marxar viva a la mitja part.

Nacho Llovet s’erigiria en el gran protagonista del duel tot just començar, assistint Suton, esmaixant en transició i anotant un triple que donaria un avantatge inicial al FIATC Joventut (10-2). Amb Bojan Dubljevic penalitzat per l’excés de faltes, el València hauria de remar per recuperar-se i empatar el partit.

Dos tirs lliures de Luke Harangody deixarien a la Penya sense avantatge (14-14), però llavors arribaria l’encert exterior de Sergi Vidal i els primers punts de Tariq Kirksay després de recuperar-se de la seva lesió (19-16). Tot i que el FIATC Joventut mouria molt bé la pilota, el València podria tancar el primer acte per davant, aprofitant les personals verd-i-negres (24-25).

Els problemes de la Penya fer executar el balanç defensiu situarien als visitants vuit punts per sobre, després d’una suspensió de Romain Sato (28-36). En un moment realment delicat, l’aparició de Demond Mallet i el caràcter d’Albert Ventura i Nacho Llovet farien aixecar a l’equip de Maldonado.

El tècnic adrianenc hauria de fer debutar a Zoran Nikolic per ‘accident’, ja que Goran Suton es carregaria ràpid amb tres faltes. El pivot montenegrí protagonitzava els seus primers minuts ACB, aconseguint un 2+1 assistit per Llovet (40-44). El València Basket es tornaria a escapar des de tir lliure (40-50), però la Penya sabria esperar el seu moment per tancar el segon acte amb un parcial de 11 a 2 que deixaria tocats als visitants. Mallet, pletòric al llarg de tot el matx, aconseguiria un 3+1 final que mantenia intactes les opcions verd-i-negres al descans (51-52).

Del control al desastre

Ja al tercer període, el FIATC Joventut recuperaria el control del marcador gràcies a un 2+1 anotat per Vidal. Els triples de Mallet i Suárez i la bona defensa permetrien córrer al conjunt de Salva Maldonado. El València, per contra, patia quan Pau Ribas no podia generar situacions pels companys i es veia forçat a demanar un temps mort per aturar la progressió badalonina en atac (74-67).

En una acció per emmarcar, la Penya seria capaç de tancar el tercer parcial amb la seva màxima diferència. Amb Tariq Kirksay exercint de quarterback en un servei de banda des de camp defensiu, l’aler llegiria una bona diagonal de Suárez que acabaria culminant en un triple sobre la botzina del menorquí (79-68).

A falta de deu minuts, tot semblava estar sota control, però llavors començarien a aparèixer els fantasmes de les faltes. Durant el tercer quart la Penya ja havia estat castigada amb deu personals en contra, les mateixes que li acabarien xiulant al València en tota la segona meitat.

En l’últim període, la diferència de criteri encara es faria més evident: 12 faltes personals xiulades contra el FIATC Joventut i només cinc a jugadors visitants. Les 12 personals verd-i-negres portarien al València a la línia de tirs lliures en 18 ocasions, 16 de les quals acabarien suposant punts pel conjunt taronja.

D’aquesta manera, amb Pau Ribas sumant des de la línia i amb la Penya patint l’expulsió de Vidal, Kirksay i Ventura, el FIATC Joventut veuria trastocada tota la feina feta. L’equip de Salva Maldonado, superat per la situació, se sentiria clarament perjudicat i hauria de presenciar com el València li remuntava un partit perdut amb un parcial final de 12 a 27 (91-95).

En la seva tornada a Badalona, Guillem Vives (-4 de valoració) tindria un dia poc lluït, tot el contrari que Pau Ribas, el millor del matx amb un 31 de valoració. Tot i la desfeta, la Penya es manté en setè lloc, amb un triomf de marge amb el novè, l’Herbalife (15/14).

Fitxa tècnica

FIATC Joventut (91): Mallet (22), Mallet (20), Ventura (7), Vidal (6), Suton (12), Llovet (15), Miralles (10), Kirksay (4), Suárez (11), Hannah (4), Barrera (-) i Nikolic (2).

València Basket (95): Vives (-), Martínez (3), Lucic (8), Harangody (11), Dubljevic (8), Lishchuk (16), Van Rossom (11), Ribas (20), Sato (3), Aguilar (3), Loncar (8) i Nedovic (4).

Parcials: 24-25 / 27-27 / 28-16 / 12-27

Rebots: Llovet (5) / Harangody (7)

Assistències: Vidal (7) / Ribas (5)

Incidències: partit corresponent a la 29ª jornada de la Lliga Endesa disputat a l’Olímpic de Badalona davant de 6.380 espectadors.