Un noi badaloní és la imatge juvenil de la campanya electoral d’Obama

  0
  sergi.jpg

  26/09/2012 – Un amic seu va fer-li unes fotos i les va penjar a Internet per vendre-les; fa pocs dies es va assabentar que la seva cara apareix a les xapes del Partit Demòcrata d'EEUU.

  Sergi Labori és un noi badaloní de 25 anys que des de fa uns dies posa el rostre a la vessant més juvenil de la campanya electoral de Barack Obama en vistes a la seva reelecció com a president dels EEUU aquest 2012. A través d’una amiga, el Sergi es va assabentar que la seva imatge havia estat retratada en unes xapes que formaven part del merchandising del Partit Demòcrata, i en les quals es pot llegir “Hipsters”, terme que defineix una corrent estètica i de gustos moderns i urbans.

   

  Qualsevol podria pensar que es tracta d’una oportunitat per fer-se d’or; el cas, no obstant, és que el badaloní va participar en un projecte fotogràfic d’un amic seu, que va pujar al web iStockphoto totes les imatges per posar-les a la venda. “Jo mai m’hagués imaginat que s’utilitzaria per una cosa així. No sóc ni model, ni sóc ningú”, explica el jove. Criminòleg de professió, Labori ha estat estudiant amb el seu advocat les possibilitats de denunciar l’ús d’una foto seva per a una campanya política, ja que no és el mateix que “un anunci de roba”, per exemple. Aquests dies, a més, ha començat a contactar amb un lletrat estadounidenc, que pot analitzar la situació de forma més propera.

   

  Tot i que resultarà difícil trobar escletxes legals, ja que els drets d’explotació de la imatge van ser venuts, sembla que si el partit treu rèdit econòmic de les xapes, es podria arribar a denunciar. El Sergi, però, explica que, arribat a aquest punt, hauria de mirar si li surt a compte pledejar. "A partir d'ara, em pensaré dues vegades si pujo una foto meva a Internet".