Un Sant Jordi amb mirada cap a la “normalitat”

  1
  92
  Els comerciants badalonins afronten una Diada amb molt d’optimisme i parades al carrer
  Un Sant Jordi diferent, però millor que l’any passat. Sota aquesta idea, s’ha preparat la Diada a Badalona. Un 23 d’abril que tindrà com a epicentre de la festa la plaça Pompeu Fabra, per primera vegada. i no el carrer Francesc Layret, un carrer que restarà tallat durant tota la jornada. A més les botigues del Centre de la ciutat, associades a Badacentre, trauran les seves parades al carrer. A Pompeu Fabra hi trobarem la Fira del llibre, però també parades de roses, dolços i entitats de la ciutat. Justament aquest fet ha provocat durant les darreres hores el malestar dels llibreters de la ciutat perquè havien demanat un espai diferenciat entre llibres i la resta de productes que es vendran. L’Ajuntament de Badalona ha anunciat que hi haurà un límit d’aforament i es controlarà els accessos a la fira que estarà oberta a partir de les 8h del matí i durant tot el dia. D’altra banda, entitats de la ciutat han preparat activitats culturals coicidint amb la Diada de Sant Jordi. L’Espai Betúlia proposarà una ruta per conèixer la figura del mestre Pompeu Fabra i el Círcol, per exemple, obrirà el teatre a partir de les 16h on diversos escriptors badalonins, relacionats amb l’entitat, signaran els seus llibres. També les biblioteques han preparat activitats als seus equipaments per celebrar el dia del llibre i la rosa.

  Els llibreters badalonins esperançats amb aquest Sant Jordi
   
  Fa dies que l’activitat a la llibreria Saltamartí, al carrer Canonge Baranera, és frenètica. Les mesures anticovid han fet avançar la jornada de Sant Jordi a les llibreries. Segons explica el llibreter, Gerard Remendo, al Diari de Badalona, només poden estar 2 o 3 persones dins de la botiga i això fa que l’atenció no pugui ser com abans. Tot i això, Remendo creu que serà un bon Sant Jordi, però ha lamentat que l’Ajuntament no hagi permès instal·lar durant tres dies la Fira del llibre, ni tampoc fer-ho a la plaça de la Vila. Pel que fa a les novetats, Remendo admet que serà un Sant Jordi “estrany” on es barrejaran els llibres que van sortir fa un any i també les nombroses novetats que s’han tret enguany. El llibreter badaloní, que està jubilat, però donarà un cop de per aquest Sant Jordi a Saltamartí, confia que tothom tindrà “paciència” en fer cues aquest divendres per tal d’adquirir el seu llibre. S’ha de recordar que a la Fira del Llibre de la ciutat es comptarà com cada any amb la col·laboració dels Gremi de Llibreters de Badalona i participaran: Llibreria Abacus, Associació Cultural de Poesia Pont del Petroli, Llibreria Crapze, Llibreria Carlos, Llibreria Fènix, Lagaia books, Llibreria Saltamartí i Llibreria Somnia.
  Menys roses, però millors vendes que l’any passat
  Les floristeries de Badalona també van atrafegades aquesta setmana enllestint totes les roses que vendran, sobretot aquest divendres 23 d’abril. A la jardinera Concepció, al carrer Arnús, fa dies que estan preparant els rams i també les reserves dels seus clients. La florista Rosa Oliveras confia que serà un bon Sant Jordi. “Jo sóc optimista i crec que la gent s’animarà a sortir al carrer i comprar roses”, explica Oliveras al Diari de Badalona. La florista assegura que enguany no hi haurà tanta disponibilitat de roses, perquè les que arriben de fora han tingut contratemps com huracans o la situació derivada per la Covid. Oliveras admet que només hi ha dos productors del Maresme que segueixen cultivant roses, i això farà que no tinguem gaires de quilòmetre zero. Pel que fa als colors, Oliveras és clara, el color rei de la festa de Sant Jordi és el vermell i aquesta serà com sempre la més venuda. Oliveras ha recordat que l’any passat van repartir moltes roses a casa i aquest esperen que la gent pugui comprar les roses, fent les cues adients, tant a la plaça Pompeu Fabra com a la resta de parades que s’instal·laran a la ciutat.

  Un Sant Jordi molt estudiat

   
  El Gremi d’Editors, en col·laboració amb la Generalitat, va publicar finals de març la descripció de les mesures i protocols recomanats per a la diada. El Gremi de Llibreters també va pronosticar a principis de març que el 23 d’abril hi hauria Sant Jordi, i va elaborar un primer plec de mesures per poder gaudir amb seguretat d’aquesta data tan significativa. Després d’una diada marcada pel confinament, l’any passat, el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, ha remarcat que “serà un Sant Jordi al carrer, amb signatures de llibres, però serà també serà un Sant Jordi ordenat, amb distàncies des seguretat i amb controls d’aforament”.

  1 COMENTARI

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí