Una possible segona curació del VIH, amb la participació de l’IrsiCaixa

    0
    81

    La revista Nature publica el cas d’una persona portadora del VIH que es va sotmetre a un trasplantament de cèl·lules mare per a tractar un limfoma i que porta 18 mesos en remissió del virus malgrat no prendre tractament antiretroviral. Es tracta del segon cas en el món, després del Pacient de Berlín en 2009. Des de llavors, en totes les ocasions en les quals s’havia retirat el tractament després d’un trasplantament, el virus havia rebotat abans de l’any. L’estudi ha estat liderat per l’University College de Londres i s’ha realitzat en el marc del consorci internacional IciStem, coordinat per l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, amb seu a Badalona, i el University Medical Center d’Utrecht (Holanda). IrsiCaixa, impulsat conjuntament per “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, és l’únic centre de l’Estat espanyol que ha participat en aquest treball.

    El pacient era portador del VIH des de 2003 i en 2012 se li va detectar un Limfoma de Hodgkin pel qual es va sotmetre a un trasplantament de cèl·lules mare en 2016. Les cèl·lules del donant tenien una mutació, cridada CCR5 Delta 32, que impedeix l’entrada del virus en les cèl·lules diana del VIH, els limfòcits T CD4. Al cap de 16 mesos, els metges van interrompre el tractament antiretroviral i avui dia, 18 mesos després, el virus roman indetectable en la seva sang. Habitualment, quan les persones amb infecció pel VIH interrompen el tractament, el virus rebota al llarg de les primeres 4 setmanes.

    El cas que es publica en Nature es converteix, d’aquesta manera, en la segona remissió del VIH en el món. “La principal conclusió que extraiem de tota aquesta informació –assenyala Javier Martínez-Picado, investigador ICREA en IrsiCaixa, colíder del consorci IciStem i coautor de l’estudi– és que el Pacient de Berlín no va anar simplement una anècdota i és possible aconseguir una remissió total del virus”. “Així i tot, no volem parlar encara de capellà, però més d’un any sense rebot viral és alguna cosa que no s’havia vist des del Pacient de Berlín, per la qual cosa la nostra visió és molt optimista”, afegeix. Els resultats es presentaran el mateix dimarts en la Conference of Retrovirus and Opportunistic Infections (CROI), a Seattle, coincidint amb la publicació en Nature.

    “En aquest treball hem analitzat el nivell de VIH en plasma mitjançant les tècniques més sensibles, i és indetectable en tots els casos”, explica Maria Salgado, investigadora de IrsiCaixa i coautora de l’estudi. L’any 2014 es va reportar el cas del Pacient de Essen, que va rebre un trasplantament amb la mutació CCR5 Delta32 però quan va interrompre el tractament antiretroviral el VIH va experimentar un ràpid rebot. I en altres 3 casos de trasplantament de cèl·lules mare, que no presentaven la mutació CCR5 Delta 32, el virus va rebotar a les 12, 32 i 41 setmanes, respectivament.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí