Els Mossos d’Esquadra investiguen vuit casos de violències sexuals a Badalona entre menors des de fa 11 mesos

  0
  Foto arxiu Mossos d'Esquadra

  Avui s’ha celebrat a Granollers una reunió extraordinària en el marc de la Taula Regional del Pla de Violències Sexuals per analitzar la situació actual

  Els Mossos d’Esquadra investiguen vuit casos de violències sexuals entre menors amb participació de més d’un autor que han tingut lloc a Badalona des del mes de juliol de l’any passat fins ara. Tots els fets estan resolts, si bé en algun cas les investigacions estan obertes per determinar la participació de més implicats en algun cas concret. El darrer cas va tenir lloc el passat cap de setmana quan diversos menors van agredir una altra menor a la platja. Els investigadors de la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) s’han encarregat d’aquest cas per determinar autoria i implicació dels presumptes autors.

  Aquesta tarda s’ha celebrat a Granollers una reunió extraordinària de la Taula Operativa Regional del Pla de Violències Sexuals per analitzar els darrers casos i les actuals mesures preventives que s’han aplicat des del primer moment que es va tenir constància del primer fet delictius. A la reunió, hi han participat els màxims comandaments de la Regió Policial Metropolitana, de la comissaria de Badalona, de la Unitat Central d’Agressions Sexuals, de la Divisió d’Investigació criminal de la Regió i de l’Àrea Central de Menors.

  El cos de Mossos d’Esquadra fa mesos que treballa en aquests casos i els seus autors i/o identificats han passat a disposició de l’autoritat judicial i de la fiscalia de menors, o de la Direcció General de la Infància i Adolescència. En altres casos, la investigació continua oberta per tal d’aclarir el grau de participació dels implicats. En tots els casos les línies d’investigació estan definides i tots es consideren resolts encara que alguns continuen oberts.

  En relació amb els presumptes autors d’aquests fets, hi ha un major de 18 anys i 20 menors implicats i amb diferents graus de participació. Dels menors, n’hi ha 13 que no tenen responsabilitat penal, és a dir que són inimputables.

  En relació amb el grau de coneixença, en tres casos víctima i autor o autors comparteixen entorn ja sigui perquè són parella o pertanyen al cercle relacional d’un o altre. En cinc fets, víctima i autor no tenien cap relació prèvia.

  En cap dels 8 casos es provoquen lesions a la víctima que requereixin tractament mèdic o quirúrgic. Tots els fets passen en horari diürn i quatre en un context d’oci, dels quals 3 en un mateix centre comercial.

  En relació amb les víctimes, els Mossos d’Esquadra han fet seguiment i acompanyament per part dels Grups d’Atenció a les Víctimes (GAV) a les víctimes i als seus familiars, s’han derivat a serveis d’assistència multidisciplinar en els casos pertinents i s’han desplegat dispositius de protecció d’acord amb els factors particulars de cada cas.

   

  Mesures preventives per treballar sobre aquest fenomen

  Des de la comissaria de Badalona s’han realitzat una cinquantena de xerrades preventives sobre violències sexuals en centres educatius a 1.380 alumnes d’edats compreses entre 12 i 18 anys. Aquestes accions es mantindran durant el curs vinent ja que l’actual està a punt de finalitzar.

  Des de la detecció del primer cas, el juny de l’any passat, s’han dut a terme i es continuen implementant diferents accions de prevenció tenint en compte els factors de risc, variables individuals i comunes dels casos investigats.

  Pel que fa al centre comercial on succeeixen tres fets, s’han intensificat els patrullatges a peus de paisà i uniformats i en punts estàtics. S’ha millorat la interlocució i coordinació amb la seguretat privada per detectar mancances i debilitats de seguretat que poden propiciar oportunitats o espais no segurs que els autors aprofiten.

  Des de la implementació d’aquestes mesures i fins a la data d’avui no s’ha produït cap nova agressió sexual en aquest entorn.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí