Un veí de Badalona dóna la seva herència per a una investigació contra el càncer

  0
  17732078-ee48-44ce-9092-203683aa55f6.jpg

  20/06/2016 – Els recursos serviran per crear un projecte entre Badalona Serveis Assistencials i la Universitat Oberta de Catalunya.

  L'organització sanitària municipal Badalona Serveis Assistencials (BSA) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) duran a terme un projecte de recerca sobre el càncer que permetrà definir indicadors que ajudin a triar per a cada pacient, de manera prospectiva, les estratègies més adequades que s'haurien de seguir davant la malaltia. La iniciativa es podrà fer realitat gràcies al llegat de Romà Núñez Lloreda, un veí de Badalona mort l'any 2014 que ha atorgat la seva herència a BSA perquè es destinin a la recerca i la lluita contra el càncer.

   

  L'acord que farà possible el desenvolupament del projecte ha estat signat avui pel rector de la UOC, Josep A. Planell, i l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, amb la presència del conseller de Salut, Antoni Comín. La col·laboració es concretarà en la creació de la Càtedra UOC-BSA per a la recerca aplicada i l'anàlisi de dades en salut, que desenvoluparà el projecte d'innovació i tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) aplicades a la recerca sobre matèria d'indicadors d'oncologia.

   

  El projecte començarà amb l'elaboració d'un estudi retrospectiu que analitzarà dades de pacients diagnosticats de càncer en els àmbits d'atenció primària i atenció especialitzada de Badalona Serveis Assistencials durant un període de deu anys. Concretament es confeccionarà un registre de tumors que recollirà dades vinculades al diagnòstic i el seguiment de la malaltia i a altres factors interessants relacionats amb la supervivència dels pacients (com ara l'estil de vida: alimentació, exercici, consum de tabac, etc.).

   

  Aquesta informació servirà per a definir indicadors útils per al diagnòstic i el tractament de persones amb càncer, indicadors que permetran triar, de manera prospectiva, les estratègies d'intervenció més adequades davant de cada nou cas d'aquesta malaltia que es diagnostiqui o es tracti a BSA. El registre de tumors també servirà per a descriure com es comporten les malalties oncològiques en la zona d'influència de l'organització sanitària municipal.

   

  La durada prevista del projecte, amb un pressupost de més de 265.000 euros, dels quals 150.000 procediran del llegat, és de dos anys. Hi participaran professionals de BSA i la UOC de diverses disciplines amb la coordinació del professor de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC Francisco Lupiáñez.

   

  Els recursos donats per Romà Núñez s'obtindran de la venda de dos propietats cedides pel veí.