Una enquesta de la CUP preveu un empat del PP, ERC i Podemos com a forces més votades a BDN

    0
    28
    cup badalona.JPG

    25/09/2014 – Aquest és el dibuix polític que reflecteix una enquesta, encarregada per la CUP Badalona, que també pronostica una gran davallada socialista.

    Si les eleccions municipals del proper mes de maig tinguessin lloc a dia d’avui, el Partit Popular perdria cinc regidors i, previsiblement, el govern de la ciutat, mentre que Esquerra i Podemos experimentarien un augment que deixaria un triple empat al ‘top’ del Ple municipal. Això diu una enquesta encarregada per la CUP el passat juliol, que ha sortit a la llum aquesta setmana i que desprèn un pronòstic sorprenent, com a mínim. L’estudi brinda una intenció de vot del 12,3% a tots tres partits, traduïda en sis regidors per als ‘populars’, cinc per a ERC i cinc més per al cercle local de la formació de Pablo Iglesias. Fins a la quarta posició quedaria relegat el PSC, amb tres regidors (9%), que protagonitzaria, sempre segons l’enquesta, la major davallada dels comicis locals.

     

    Qui també perdria pistonada seria CiU. La federació passaria de quatre a dos regidors i quedaria per sota d’ICV-EUiA, que aglutinaria un recolzament similar al de 2011 (tres regidors). A més d’ERC i Podemos, l’Ajuntament comptaria amb dos nous integrants: Ciutadans, d’una banda, que entraria amb dos edils (5% intenció vot), i la CUP, amb un (4,5%).

     

    Davallades de PSC i PP; irrupció ERC i Podemos

     

    La gràfica encarregada per la CUP deixa dos grans canvis a destacar: per un costat, la caiguda socialista, atès que PSC va mantenir el lideratge a la ciutat durant les Europees i tenint en compte la seva tradició i hegemonia a Badalona, que només Garcia Albiol va ser capaç de trencar el passat 2011; i, per altra banda, la pèrdua de força de l’actual partit de govern, al qual moltes veus han donat com a guanyador de les properes eleccions, fregant, fins i tot, la majoria absoluta. Uns resultats que, sens dubte, perjudiquen els dos partits més recolzats durant els darrers anys i que col·loquen com a grans beneficiats les formacions en auge a Catalunya i Espanya: ERC –que ja va aconseguir uns grans resultats a la ciutat a les Europees- i Podemos. Tot plegat podria indicar una aposta per les noves alternatives, en detriment d’aquelles línies polítiques que representen i/o han representat el poder a les institucions, pot ser com a forma de càstig.

     

    L’enquesta dibuixa un escenari que molts titllarien d’improbable i que, a més, molt pot variar durant els propers mesos. Dues grans incògnites a l’horitzó: el cercle local de Podemos no ha manifestat la seva intenció de formar i presentar una candidatura en solitari, una decisió que podria fer variar i molt els resultats; tanmateix, diferents sectors de la societat política i social badalonina sospesen la possibilitat de formar fronts comuns i candidatures unitàries, un moviment de sinèrgies que també podria derivar en un trencaclosques diferent. A més a més, s’ha de tenir en compte que el 18,5% dels enquestats encara no sap o no ha volgut desvetllar la seva intenció de vot, un percentatge molt alt que, un cop resolt, pot influir de forma decisiva en els resultats.

     

    El ‘Sí’ del 9N, vencedor a Badalona

     

    L’altra gran factor que encara pot fer virar el rumb de tot plegat és el resultat del proper 9N, una data fonamental en l’escenari polític català dels propers mesos. També sobre la intenció de vot en la consulta reflexiona l’estudi encarregat per la CUP. Segons el mateix, un 71% aniria a votar, un 10% no i un altre 7,8 no va respondre. Dels votants reconeguts a l’enquesta, un 52,5% diria ‘Sí’ a la pregunta “Vol que Catalunya sigui un Estat?”, per un 47,2% negatiu. Dins del sector del ‘Sí’, fins a un 72% donaria el segon ‘Sí’, responent a la qüestió “Vol que aquest estat sigui independent?”, per un 16% del ‘No’ i un 12% d’indecisos.

     

    L'enquesta ha estat dissenyada pel politòleg gironí Marçal Terrades i representa una mostra de 400 individus, amb un marge d'error de +/- 4,83% i un nivell de confiança del 95%. Els enquestats/ades, mitjançant via telefònica i entrevistes presencial, han estat habitants majors de 17 anys amb dret a vot a les properes eleccions municipals.