Una lluita incessable contra ‘Goliat’

    0
    24
    IMG_4631.JPG

    24/05/2013 – En els darrers anys, milers de persones s’han vist atrapades per les preferents; a Badalona i Santa Coloma, Estafa Banca agrupa més de 250 afectats que lluiten a diari per recuperar els seus diners.

    “Imagina’t que portes tota la vida estalviant i al final arriba algú i et treu els diners”. Aquest és el reflex de la situació que viuen molts afectats per les participacions preferents, uns productes financers d’alt risc que molts bancs van començar a vendre abans de la crisi de forma “indeguda”, sobretot entre població d’avançada edat, bàsicament pel desconeixement i falta d’informació dels compradors, que ara tenen atrapats els seus estalvis i es consideren estafats.

    S’estima que, a Badalona, el nombre d’afectats arriba a unes 9.000 persones, amb una mitjana de 30.000 euros invertits – i, en la majoria de casos, no recuperats- per cadascuna d’elles, segons explica l’associació que conglomera les ‘víctimes’ locals d’aquesta operació financera. Es tracta de la Plataforma Estafa Banca Badalona-Santa Coloma, un moviment social que realitza les funcions d’interlocutor entre els ciutadans i les entitats bancàries i les autoritats. A dia d’avui, aquesta coordinadora està integrada per uns 250 afectats i afectades, la gran majoria amb edats que ronden els 65 anys i 103 dels quals són badalonins.

    El col·lectiu va néixer fa més de dos anys i el node local, a l’estiu de 2011, impulsat per un petit grup de persones que veien impotents com els seus respectius bancs retenien els seus estalvis i que no podien continuar fent la guerra pel seu compte. Poc a poc, el moviment es va anar donant a conèixer, gràcies, entre d’altres coses, a les xerrades organitzades a les associacions de veïns de la ciutat. Tot i que el creixement del nombre d’integrants ha estat exponencial els darrers mesos, admeten que encara hi ha moltes persones a les quals els fa vergonya confessar que estan atrapats pel mateix problema, i d’altres que prefereixen afrontar-ho de forma individual.

    Tasca i pressió constants

    La tasca de l’associació és constant. Desenes i desenes d’afectats protesten setmanalment a les portes dels ajuntaments de Badalona – dijous a la tarda- i Santa Coloma –dimecres-. És allà on tothom pot apropar-se per inscriure’s a la plataforma si vol donar un cop de mà o rebre assessorament i ajuda directa per intentar recuperar els seus diners. Els membres d’Estafa Banca es reuneixen habitualment amb els cap de zona de les entitats amb més afectats, Bankia, CatalunyaBank i Caixa Bank, per fer pressió i intentar solucionar cada cas. És una fita que no acostuma a ser fàcil i que necessita una gran organització i precisió administrativa; tot i així, quasi un 20% dels membres badalonins de la plataforma ha recuperat ja pràcticament el 100% dels seus estalvis.

    “No s’esperaven que gent tan gran lluités tant”. La seva constància, coordinació i ordre els ha valgut per guanyar-se el respecte dels bancs. “Abans reien; ara s’asseuen a negociar amb nosaltres periòdicament”. També el respecte de l’administració. Afirmen tenir una bona relació amb els governs de Badalona i Santa Coloma, amb els quals intenten arribar a acords com ara disposar d’un advocat municipal que assessori els afectats, o crear comissions per anar a protestar al Parlament. “Cal augmentar la pressió sobre les entitats bancàries i els polítics han de donar un pas endavant. Ja hem avisat: a partir del dia 4 de juny, si no comencen a arribar solucions ràpides i eficaces per tots nosaltres, les nostres accions seran més contundents”.

     

    Una plataforma amb el seu particular 'David' mediàtic

    La feina de molts membres de la plataforma no desmereix cap tipus de reconeixement i adjectius enaltidors. Tot i així, un d’ells va aconseguir cridar l’atenció de molts ciutadans i mitjans de comunicació per la contundència del seu acte. Fa unes setmanes, un veí de Badalona afectat per les participacions preferents es va encadenar durant dos dies a les portes de la seu central de Catalunya Banc, situada a la Via Laietana de Barcelona. Ismael Lara, de 67 anys, i el seu gos es van apostar a l’entrada de l’entitat bancària amb pancartes i cadenes per reclamar els prop de 140.000 euros que ell i la seva dona van invertir en aquests productes financers d’alt risc sense que ningú els avisés dels perills que a tantes famílies espanyoles han acabat perjudicant. Durant els dies de combat silenciós, Ismael va rebre el recolzament dels seus companys de la plataforma, dels ciutadans i fins i tot dels cossos de seguretat públics. Un combat silenciós que va servir per fer visible una tasca titànica i persistent.