Unes eleccions de difícil pronòstic entre la continuïtat d’Albiol o un govern en coalició alternatiu

    0
    21
    eleccions 2.jpg

    22/05/2015 – Tot sembla indicar que el PP tornarà a ser la llista més votada però sense majoria absoluta; excepte Ciutadans, que tampoc ho ha afirmat, cap altra força donaria suport per investir Garcia Albiol.

    Alea jacta est. Aquest divendres conclouen dues intenses setmanes i llargs mesos de campanya i precampanya electoral. Diumenge, com a la resta de municipis, Badalona triarà a les urnes els seus representants a l’Ajuntament i el govern local que s’encarregarà de la gestió de la ciutat durant els propers quatre anys. 156.182 veïns i veïnes estan cridats a votar en algun dels 45 col·legis electorals habilitats aquest 24M als 34 barris que composen la ciutat, 28 dels quals van atorgar el passat 2011 la victòria al PP de Xavier Garcia Albiol. La pugna a cadascun d’ells serà cabdal per determinar el resultat final d’unes eleccions que s’albiren amb moltes incògnites i en les que, a priori, i així ho afirmen tots els candidats, ningú sumarà majoria absoluta. Això apunta l’enquesta més recentment publicada, del GESOP a El Periódico, que pronostica al projecte de l’actual alcalde un creixement fins als 12-13 regidors i una atomització de la resta de grups opositors, amb els socialistes al capdavant, que acusarien la pèrdua d’uns tres membres al Ple. La resta de forces, entre les que hi haurien Guanyem Badalona en Comú, ERC i C’s, es mourien entre els 3 de Convergència i el 0 o 1 del partit d’Albert Rivera.

     

    Partint d’aquesta base de dades, que, en major o menor mesura, no seria cap sorpresa, dues coses semblen ben clares: Garcia Albiol i el PP tornaran a ser la llista més votada però no sumarien la força suficient per governar en majoria, fet que deixaria el trencaclosques municipal en un encreuament entre un govern del PP en minoria, una idea que sembla no desagradar al batlle ‘popular’, i un de coalició amb l’acord de, com a mínim, tres partits. Del primer cas en podríem extreure una excepció: una aliança entre PP i C’s, supeditada, òbviament, a l’entrada amb força suficient per part dels taronges. Si aquest càlcul no sumés 14 regidors, Albiol haurà de governar en minoria o veure com la resta es posen d’acord. Un altre escenari hipotètic seria el de permetre la investidura d’Albiol en minoria, com va succeir el 2011. Un paisatge polític que, en principi, no es tornarà a repetir. El convergent Ferran Falcó, que va possibilitar fa quatre anys que Albiol agafés la vara, ha assegurat reiteradament que farà tot el que estigui al seu abast per possibilitar un govern alternatiu al PP.

     

    En el segon cas, un dels factors determinants serà veure els resultats del principal opositor, el socialista Jordi Serra. Si el PSC no pateix la davallada que algunes enquestes indiquen i manté el nivell de vot, seria possible una aliança a tres bandes. Si el repartiment del vot debilita massa els socialistes, aquest pacte hauria de cuinar-se entre quatre o cinc, un escenari com a poc complicat tenint en compte que hi podrien prendre part PSC, CiU, ICV-EUiA, ERC i Guanyem Badalona. I més encara si recordem que, fa un parell d’anys, socialistes, convergents i ecosocialistes no van ser capaços de posar-se d’acord per tirar endavant una moció de censura que ho tenia tot de cara.

     

    Al marge de les set candidatures amb més opcions per entrar a l’Ajuntament, quatre candidatures més es presenten a les eleccions de diumenge: UPyD, LLEI –el partit de l’activista Josep Valls-, Renovació Democràtica Ciutadana i FEM Badalona.

     

    Aquest divendres, totes les candidatures celebren la festa final de la seva campanya i ho faran amb actes distesos, en la seva gran majoria, repartits a diferents punts de la ciutat.