Aspanin repassa els 50 anys de la seva fundació al Museu de Badalona

    0
    56
    IMG_5718.JPG

    01/07/2016 – Amb l'exposició 'Els diferents: nosaltres i vosaltres' que recull el paper de l'entitat, com així també l'evolució de la societat i relats de familiars i voluntaris que treballen amb les persones amb discapacitat intel·lectual.

    Aquest dijous, 30 de juny, es va inaugurar al Museu de Badalona, l'exposició 'Els diferents: nosaltres i vosaltres' amb motiu del 50è aniversari d'Aspanin, l'associació pro persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies.

     

    La mostra està dividida en tres blocs: el paper que ha tingut Aspanin durant aquestes cinc dècades; l'evolució de la societat de com ha entès la discapacitat, i un recull de més d'una vintena de fotografies de persones amb disminucions intel·lectuals, acompanyades de narracions de familiars i voluntaris que treballen en aquesta entitat. Per exemple, trobem paraules de Ernesto Puerto, el primer president de la Federación Española de Asociaciones pro Subnormales, o de Pere Sabater, membre fundador d'Aspanin, que recorda com en els anys 60 hi havia moltes famílies que negaven l'evidència de tenir un fill amb discapacitat intel·lectual.

     

    L'acte inaugural va comptar amb la presència de la directora del Museu de Badalona, Margarita Abras; la presidenta d'Aspanin, Maite Forteza, i l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater. Per la seva part, Forteza va destacar que "aquesta exposició és una eina per conscienciar l'evolució que ha fet aquest col·lectiu en els darrers 50 anys, ja que hem passat d'amagar les persones amb discapacitat intel·lectual a incloure-les a la nostra vida quotidiana. A més a més, ha volgut afegir que "tot i que els nostres antecessors van arribar a assolir molts reptes, encara hi ha molta feina per fer, com ara reivindicar llocs de treball digne, places de residències, tallers de qualitat, escoles inclusives i educació especial". Finalment, l'alcaldessa va ressaltar que "Aspanin, des del seu inici, està formada per famílies amb una visió de ciutat per donar cobertura a tota la societat, ja que també ha estat capaç de sumar famílies que no tenen persones amb disminució intel·lectual".

     

    L'entitat Aspanin va néixer l'any 1966 per un grup de pares amb fills amb discapacitats, incentivat per tres treballadors socials. Ara, mig segle després, els valors socials han canviat i l'atenció a aquestes persones, així com les seves condicions de vida, han millorat molt. L'entitat no ha estat aliena a aquestes transformacions. Aspanin va ser pionera en la manera d'abordar el tema de les discapacitats intel·lectuals i, des de Badalona, ha aportat el seu granet de sorra a la normalització de les persones discapacitades i al canvi de la percepció que en té la societat.

     

    L'exposició es podrà visitar a la segona planta del Museu de Badalona fins al 31 de juliol, de dimarts a dissabte, de 17 a 20 hores, i els diumenges de 10 a 14h.