Albiol serà investit el proper 17 de juny com a nou alcalde: les claus postelectorals

  0
  96

  Un cop més, les enquestes preelectorals van fallar i cap previsió feia pensar que el Partit Popular de Xavier Garcia Albiol pogués endur-se una majoria absoluta aclaparadora de 18 regidors. Encara que cap escenari era impossible, recordem que això és Badalona i tot pot passar, els experts situaven uns resultats ajustats amb un PP que podia obtenir entre 12 i 14 regidors. L’eufòria del “Badalonisme” es desfermava al Rafael Hoteles, on s’hi van concentrar els populars. El PP va obtenir el 55,7% dels vots, un total de 50.185, gairebé 13.000 vots més que fa quatre anys.

  Albiol disposa d’una majoria àmplia de 18 regidors per governar amb estabilitat

  Després d’una nit en la qual Albiol va aconseguir la majoria absoluta més gran de la història del municipi, per sobre dels 14 regidors del socialista Joan Blanch l’any 1991, que passarà a partir d’ara?

  Xavier Garcia Albiol serà investit alcalde el dissabte 17 de juny i, si cap resolució judicial o mal superior l’aparta del càrrec, el líder popular serà quatre anys l’alcalde de la ciutat. El futur alcalde va ser enviat a judici per haver tolerat la instal·lació de manera il·legal d’unes antenes de telefonia mòbil en la comissaria de la Guàrdia Urbana. Per tant, serà una legislatura que quedarà condicionada a aquesta qüestió. La fiscalia reclama per a ell dos anys i 10 mesos de presó, 10 anys d’inhabilitació i multa de 9.500 euros per un presumpte delicte continuat de prevaricació.

  Sala de plens de l’Ajuntament de Badalona

  Albiol en obtenir la majoria absoluta disposa d’una àmplia llibertat per tirar endavant amb facilitat tota mena de polítiques. El popular des del primer moment ha marcat una sèrie de prioritats entre les quals hi ha la seguretat, la neteja o el manteniment de carrers i equipaments. Una de les claus per què ha de passar l’acceleració d’aquests temes és, segons Albiol, l’aprovació al 2024 d’un nou pressupost de l’Ajuntament. Entre les promeses a nivell d’infraestructures, el futur alcalde ha parlat de reformar la comissaria de la Guàrdia Urbana, la construcció d’una comissaria a Sant Roc, potenciar el projecte de la nova piscina a l’antiga fàbrica Focus i un nou complex, encara sense ubicació decidida. Garcia Albiol també ha insistit en la figura del gerent per tal de modernitzar, ordenar i accelerar els tràmits de l’administració.

  El bloc d’esquerres deixa pas a nous lideratges

  La victòria aclaparadora del PP va suposar una davallada directa de vots pels partits del bloc d’esquerres que, després de governar durant 18 mesos, ara passen a l’oposició.

  Rubén Guijarro (PSC) deixarà la seva acta de regidor

  El Partit Socialista de l’actual alcalde en funcions, Rubén Guijarro, va viure els resultats com una gerra d’aigua freda, ja que els feien quedar-se amb només 4 dels 27 regidors. Una setmana més tard de la celebració de les eleccions, Guijarro va anunciar que deixarà la seva acta de regidor en un període de quatre-cinc mesos. El que ha estat l’alcalde de Badalona els darrers 18 mesos va explicar que “no s’ha sabut traslladar la cohesió i el bon funcionament de l’actual govern” i ara, per fer front a Xavier Garcia Albiol, “Badalona necessita nous lideratges d’esquerres”.

  GUIJARRO: “Badalona necessita nous lideratges”

  El socialista va reconèixer que electoralment no ha funcionat la moció de censura que es va fer des dels partits de l’oposició contra el líder popular, però que “ho tornaria a fer”. Una de les veus del PSC que també s’ha pronunciat respecte als resultats és el número 3 del partit, Fernando Carrera que considera que l’oposició ha de “començar de zero” i tornar-se a guanyar la confiança dels badalonins i badalonines.

  Dolors Sabater (Guanyem) no es presentarà a les properes eleccions

  L’exalcaldessa Dolors Sabater (Guanyem) també ha anunciat que no es presentarà a les pròximes eleccions municipals, encara que seguirà amb la seva acta de regidora. Guanyem es va quedar amb un sol regidor dels quatre que tenia. Sabater va assegurar en una entrevista al Badalona Matí que “hem de deixar enrere retrets i fer autocrítica. Hi ha d’haver una renovació dels lideratges, començant pel meu mateix”. La candidata de Guanyem ressaltava que un dels problemes ha estat l’aposta de les esquerres per fer una campanya de ‘Tots contra Albiol’, que, al contrari que l’any 2015, no ha funcionat en aquestes eleccions.

  En aquest mateix sentit, el líder d’Esquerra Republicana, Àlex Montornés, reconeix que des de les esquerres no s’han aconseguit donar a conèixer el seu projecte de ciutadania. El descens del vot independentista va castigar tant a ERC, com a Junts que va perdre el seu únic regidor. David Torrents (Junts) tampoc es presentarà a les pròximes eleccions municipals i continuarà com a secretari d’Organització de Junts en l’àmbit català i com a militant a Badalona.

  L’única força que ha sortit intacte de les eleccions ha estat Badalona en Comú Podem. Aïda Llauradó i Rosa Trenado han mantingut les seves actes de regidores i continuaran un mandat més a l’Ajuntament. Malgrat que lamenten la victòria del popular, des de la formació asseguren que el darrer govern de col·lisió no va saber solucionar els problemes de la ciutat.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí