Badalona augmenta la partida per a beques de menjador fins a 1,8 milions

  0
  Comedor escolar 2.jpeg

  09/09/2014 – El govern local augmenta un 98% els recursos destinats a les ajudes de menjador escolar i donarà 3.337 beques que cobriran el 50% del preu de l'àpat.

  L’Ajuntament de Badalona destinarà aquest curs escolar a beques de menjador fins a 1.820.667 euros, el que suposa un increment del 98% en relació a les xifres del curs passat. L’Ajuntament mantindrà per aquest 2014-2015 els 3.337 ajuts de menjador que va atorgar l’any passat i incrementarà en un 37% l’aportació econòmica per menú, que passarà dels 2’25 € als 3’10 €. Amb aquest augment de la quantitat que es paga per menú diari es dóna resposta a les reivindicacions de la comunitat educativa, que porta anys demanant una major cobertura del preu total dels menjars.

   

  Durant el curs anterior, l’Ajuntament va incrementar de manera important el nombre de beques, que va passar de les 1.174 del curs 2012-2013 a les 3.337 actuals. Les beques per sufragar el cost dels menús escolars les atorguen, d’una banda, el Consell Comarcal del Barcelonès -que cobreix 6’20€ en casos d’alumnes en especials dificultats econòmiques i socials o 3,10 euros del cost del menú en la resta- i d’altra banda, l’Ajuntament -que cobreix 3.10 euros -. Amb l’augment anunciat aquesta setmana, el Consistori podrà complementar les beques que concedeixi l’òrgan supramunicipal, de forma que hi haurà famílies becades pel Consell (el 100% dels 6,2 euros), d’altres per totes dues administracions (3,1€ del Consell i 3,1€ de l’Ajuntament) i altres ajudades només pel Consistori (3,1€).

   

  Encara es desconeix a quantes famílies arribarà tot el conjunt de les ajudes, ja que el Consell Comarcal està acabant de tancar el pressupost destinat a aquest àmbit i ho anunciarà en pocs dies. El que sí se sap ja és que, a Badalona, s’han efectuat un total de 4.392 sol·licituds, unes 3.900 de les quals compleixen els requisits, marcats per la Generalitat i que condicionen tant les beques municipals com les del Consell. En aquest sentit, fonts dels Serveis Socials asseguren que, amb la partida d’1,8 milions, s’arribarà a aquestes 3.900 famílies, i que dependrà de l’aportació comarcal el nombre de nens que puguin ser becats al 100%.

   

  L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha destacat que “és ara, en aquests moments d’especials dificultats econòmiques per a moltes famílies, quan l’Ajuntament inverteix més que mai en aquestes ajudes escolars, ja que l’aportació municipal augmentarà gairebé un 100% en relació al curs passat”. El batlle ‘popular’ ha explicat que els quasi dos milions s’han pogut reunir “gratant” de diferents partides, entre elles la dels famosos llibres de text gratuïts –provinent de la Diputació-.

   

  El PSC celebra l’increment “a vuit mesos de les eleccions”

  En un clar to crític, el PSC ha celebrat que el PP “rectifiqui i anunciï la seva voluntat d’arribar al 100% de la demanda” de beques menjador “a vuit mesos de les eleccions”. “Han calgut quatre anys per a tornar a nivells del 2010, quan el govern socialista ja cobria el 100% de la demanda; això indica quan de temps ha perdut Badalona amb el govern del PP”, ha etzibat el president del grup municipal, Jordi Serra. El socialista no ha desaprofitat l’oportunitat de portar a col·lació la promesa dels llibres de text gratuïts: “Estarem atents de si l’anunci electoral es concreta, doncs en matèria de promeses, l’alcalde té molt poca credibilitat”.

   

  CiU ressalta la col·laboració de la Diputació

  El grup municipal de CiU ha recordat que l’Ajuntament pot arribar al nivell d’inversió d’1,8 milions gràcies al “paper de la Diputació de Barcelona –governada per CiU- en el finançament de les polítiques socials” , municipals. “Si enguany es pot arribar a 3.337 beques menjador és perquè la Diputació de Barcelona ha aportat més diners que mai a l’Ajuntament de Badalona, especialment per a polítiques socials i educatives”. A més, el convergent Ferran Falcó també ha ressaltat que el Consell Comarcal cobreix per cada beca el mateix import o el doble del que aporta l’Ajuntament, “en un exemple de cooperació administrativa que Albiol vol amagar per a apuntar-se un mèrit que no és seu”.

   

  ICV-EUiA considera l’augment “electoralista”

  En la línia del PSC, ICV-EUiA creu que el govern local busca més “l’impacte de la notícia de forma electoralista” que anar al fons del problema. “Es podria haver cobert la necessitat de moltes d’aquesta famílies amb beques durant l’estiu, o posar sobre la taula una proposta clara de les ajudes als menjadors. Hi ha famílies que no entenen per què se’ls hi dóna o no, o per què només la meitat o alguns dies de la setmana. S’ha de fer de forma més clara”, creu el regidor Carles Sagués. En qualsevol cas, diu, amb aquest augment es torna a donar la proporció de cobertura que hi havia abans que el PP entrés a governar i retallés les ajudes.