Badalona confirma un suposat frau milionari en el contracte de la neteja municipal i vol sancionar FCC

  0
  20170925_120930.jpg

  26/09/2017 – Un informe intern de Secretaria confirmaria “greus irregularitats” i el Consistori intentarà recuperar fins a 12 milions d'euros.

  El govern local ha presentat aquest dilluns les conclusions de l'informe intern que confirmaria el suposat frau milionari que l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas hauria estat cometent els darrers anys a la ciutat. Fa ben bé 10 mesos, el consistori va presentar una auditoria externa que parlava de possibles irregularitats per valor de quasi 13 milions d'euros. Ara, les comprovacions efectuades pel Secretari General, amb el recolzament d'assessorament jurídic extern, confirmaria que s'haurien produït sobrecostos, que el govern quantifica en uns 12 milions des de 2011.

   

  En aquest sentit, l'executiu iniciarà els processos per recuperar la totalitat o part dels diners, com a mínim, i sancionar FCC a través d'un expedient. D'una banda, s'iniciaran els tràmits per demanar uns 4,1 milions d'euros en concepte de facturacions i cobraments indeguts. De l'altra, sobriran expedients per serveis que, segons els representants locals, es van deixar de prestar i es cobraven igualment, per un global de 8 milions. El regidor d'Urbanisme i Espais Públics, Francesc Duran, desconeix quina quantitat es podrà recuperar d'aquest segon bloc, ja que s'inicia un procés en el qual l'empresa respondrà i defensarà la seva actuació, i serà la resolució final la que dicti si s'han de tornar diners i quants.

   

  A banda d'intentar recuperar diners del contracte, el govern assegura que reforçarà la “capacitat sancionadora de l'Ajuntament” per evitar aquestes irregularitats i millorarà el control periòdic sobre aquest contracte en particular. Duran calcula que es podrà estalviar fins a un milió d'euros fins a 2020, data de finalització del contracte. Sobre la taula existeix també la possibilitat de rescindir l'adjudicació, un pas més complicat que suposaria entrar en la via legal.

   

  Ho portaran a Antifrau

   

  Com a darrer mètode de control, l'empresa que fins ara auditava i seguia el compliment de la neteja, serà contractada directament per l'Ajuntament, i no per FCC, i englobarà també la recollida de residus. El Consistori també ha anunciat que presentarà l’expedient informatiu a l’Oficina Antifrau perquè s’emprenguin les accions pertinents. Recordem que ja hi ha diligències obertes per part d'Antifrau i la Fiscalia, arran de l'auditoria presentada fa poc menys d'un any.

   

  Aquest expedient marca un abans i un després. No posem en dubte la feina dels treballadors, si no la falta d'eines i la connivència política del PP als grans contractes. S'ha acabat la festa”, ha etzibat l'alcaldessa Dolors Sabater. “El govern del PP va desmantellar el departament de Neteja, en una clara intencionalitat política. La plantilla va passar de 14 a tres persones; ara són sis i treballem per continuar recuperant”, assegura Francesc Duran.

   

  FCC estudia accions legals

   

  FCC podria emprendre accions legals contra l'Ajuntament per les “afirmacions calumnioses” dels responsables del govern local. Fomento diu estar analitzant les possibilitats i avança que exercirà “quantes accions penals procedeixin per a la millor defensa dels seus interessos”.

   

  L'empresa assegura haver estat “prestant els serveis amb subjecció a la legalitat, els plecs de condicions i les instruccions del propo Ajuntament, amb independència del grup polític” que governés. També que ha acreditat “de manera documental el cumpliment de totes les seves obligacions contractuals sense que la campanya de desprestigi tingui cap suport ni justificació”.

   

  El PP titlla d'irresponsables les acusacions i defensa el servei

   

  Tot plegat és un disbarat que acabarà costant molt car”, ha respost l'exregidor de Via Pública, Daniel Gracia, davant les declaracions del govern. L'antic responsable del PP recorda que altres informes d'experts han contradit l'auditoria externa que va encarregar l'executiu fa un any, i que tant tècnics municipals com interventor han avalat el desevolupament del servei de neteja.

   

  El president del grup, Juan Fernández, considera que es tracta d'un relat del govern per “desprestigiar el PP”, i que és “irresponsable parlar de frau”, ja que haurien d'haver estat implicats, diu, tècnics i treballadors, no només polítics i empresa. Tanmateix, han desmentit que el govern del PP reduís de 14 a tres el nombre de treballadors al deparament de Neteja.