Badalona i Santa Coloma es donen la mà per encarar el futur

    0
    75
    alcaldeses web.jpg

     11/12/2015 – Reunim les alcaldesses Dolors Sabater i Núria Parlon, que des de setembre treballen conjuntament disposades a compartir serveis i anar a fora amb una sola veu.

    El més important és mirar-se l’un a l’altre i mirar junts el futur”. La frase és de la Dolors Sabater, alcaldessa de Badalona, però l’hauria pogut dir Núria Parlon, la seva homòloga de Santa Coloma, que somriu i diu que sí amb el cap. Les dues alcaldesses han accedit amablement a explicar a aquest diari el seu pla de treball per millorar la situació “d’emergència social” dels dos municipis, en una trobada celebrada a la Biblioteca del Fondo. Després, ens han mostrat els seus projectes sobre el terreny, en una visita al carrer de Circumval·lació, que separa formalment les dues ciutats.
    Avui és un dia feliç per a les dues regidores. Acaben de guanyar un concurs al què es van presentar conjuntament i que beneficarà a 800 joves colomencs i badalonins que busquen una feina. “Això és la concreció dels beneficis de treballar junts”, diu Núria Parlon, i la que assenteix ara amb el cap és Dolors Sabater.
     
    Bona sintonia
    Dolors Sabater i Núria Parlon, Núria Parlon i Dolors Sabater. Tant és. La sintonia entre aquestes dues dones sembla total. La colomenca, de 41 anys, és socialista i és alcaldessa des del 17 de novembre del 2009. La badalonina és 14 anys més gran i porta només sis mesos al capdavant de l’ajuntament, en representació de Guanyem Badalona en Comú (Podem, CUP i EUiA). Però, ni la diferència generacional ni la política semblen ser cap obstacle per afrontar aquests temps convulsos.
    “Compartim un projecte i uns objectius polítics respecte a la situació d’emergència social. Posem en primer lloc les necessitats vitals dels nostres veïns. Les famílies estan al centre de les nostres polítiques”, recalca Dolors Sabater. I Núria Parlon afegeix: “Després de les últimes Eleccions Municipals, hi ha la voluntat de començar a treballar conjuntament en programes d’atenció a les persones i de defensar-les juntes en els organismes supramunicipals, com són l’Àrea Metropolitana, la Diputació o el Consell Comarcal”.
     
    Iniciativa històrica
    “Això no s’havia fet mai”, puntualitza Dolors Sabater. I Núria Parlon subratlla: “La idea és que la gent en qualsevol lloc del territori en què visqui tingui els mateixos recursos i no depengui de la voluntat política de l’alcalde o alcaldessa que tingui, i això està molt bé”.
    La figura de l’exalcalde badaloní Xavier Garcia Albiol planeja en la conversa, però cap de les dues polítics citen el seu nom. Davant les nostres preguntes, Núria Parlon explica que abans no hi va haver una trobada entre els dos per pensar programes que beneficiaran a les dues ciutats i anar junts de la mà a veure a altres administracions. Les posicions allunyades sobre les polítiques socials i la immigració van impedir poder compartir serveis i anar fora amb una sola veu. 
     
    L’Eix Besòs
    No va ser possible amb Xavier Garcia Albiol, ni amb els socialistes badalonins Jordi Serra, Maite Arqué o Joan Blanc, ni amb l’eurocomunista Màrius Díaz. Santa Coloma i Badalona sempre han viscut quasi d’esquena. Hi havia contactes, sí, però no passaven del entorn administratiu o tècnic. En canvi, avui hi ha sobre la taula un ambiciós pla de treball en quatre àmbits: Urbanisme i Espai Públic, Polítiques Socials, Cultura i Coneixement.
    I el que encara és més important, les dues alcaldesses posen l’accent en que hi ha voluntat política per abordar el futur junts, d’incloure a Sant Adrià en l’acord -governa el socialista Joan Callau- i de ser influents fora de l’àmbit comarcal. “Toca la mirada sobre l’Eix Besòs i per aconseguir-ho hem de tenir una sola veu davant els diferents organismes”, afirma Dolors Sabater. L’alcaldessa badalonina sosté que, només així, s’amplifica la veu, es guanya població -375.000 habitants en conjunt- i influència.
    Per Núria Parlon els avantatges són inqüestionables. I posa un exemple: “Imaginem que hem d’introduir canvis en els barems per concedir més beques menjador. La força de Santa Coloma sola seria una i el mateix li passaria a Badalona i Sant Adrià, però junts multiplicaríem el nostre poder per canviar les coses”. I més encara, afegeix, si s’aconseguissin els suports de Barcelona i l’Hospitalet en aquest i altres assumptes. “Almenys hem de ser tres”, recalca Dolors Sabater. “De vegades els barems es queden justos i estem parlant d’alimentació infantil”, insisteix Núria Parlon.
    Es tracta de ser més forts per aconseguir suports d’altres administracions i atreure inversions a aquesta zona del Baix Besòs, però també de compartir el que ja es té. Dolors Sabater posa un exemple il·lustratiu: “Nosaltres estem especialitzats en romans i Santa Coloma a ibers, molt bé. Però junts podem fer una ruta sobre l’antiguitat veritablement fantàstica”.
     
    Cal mirar-se més
    Les dues alcaldesses coincideixen que fins ara no havia l’hàbit de mirar-se, ni tan sols de consultar la programació teatral de l’altra ciutat, sinó més aviat de fixar-se en la de Barcelona, tan propera. Les dues parlen de la necessitat de fomentar l’oferta cultural en les seves pròpies poblacions i de projectar-la a les ciutats veïnes. “Els veïns de Badalona s’han d’acostumar a consultar la programació de Santa Coloma perquè val la pena, i a l’inrevés”, recalca Dolors Sabater. Les dues coincideixen a destacar que succeeix amb l’oferta de cultura i en altres àmbits, inclòs el teixit associatiu. A més a més volen atraure els barcelonins, com està aconseguint a poc a poc Santa Coloma amb els circuits de Turisme Gramenet i Badalona amb els punts emblemàtics com el passeig Marítim o el Pont del Petroli.
     
    Fronteres, no: frontisses
    A més de compartir serveis i estratègies, cal enderrocar fronteres. Dolors Sabater explica que el regidor d’urbanisme de Badalona, Oriol Lladó, ho descriu de manera molt encertada: “Cal convertir les fronteres en frontisses”. Núria Parlon somriu i diu que sí amb el cap.
     
    El primer èxit conjunt: 960.000 euros que beneficiaran 800 joves
    Santa Coloma i Badalona han obtingut un important èxit en la seva primera experiència de col·laboració. Els dos municipis han aconseguit fer-se amb un programa per a proporcionar la primera pràctica laboral a 800 joves colomencs i badalonins, que tindrà una durada d’any i mig.
    El programa serà finançat pel Servei Català d’Ocupació (SOC), amb fons de l’Estat per als ajuntaments, i invertirà 960.000 euros. Santa Coloma ha participat en el concurs a través de l’empresa pública Grameimpuls i Badalona, a través de l’Institut Municipal de Promoció de l’Ocupació. L’alcaldessa Núria Parlon ha explicat que les empreses, públiques i privades, que aguanten aquests concursos, són les més potents del país pel que fa a projectes i experiència.