Badalona: l’excel·lència en cures a nadons prematurs

    0
    59

    La nova Unitat de Neonatologia de l’Hospital Universitari Germans Trias és un exemple d’atenció i servei públic

    L’arribada al món d’un infant sempre és un episodi que les mares i els pares no oblidaran mai. Malgrat això, les experiències més boniques també poden tenir moments difícils i complicats. Protagonitzar un part prematur en pot ser un d’ells. Avui ens endinsem a la nova Unitat de Neonatologia de l’Hospital Germans Trias per saber com s’hi treballa i com es creen vincles eterns entre família i equip mèdic.

    Tecnologia i espai

    Amb la nova Unitat de Neonatologia s’ha guanyat en diferents àmbits però, sobretot, en comoditat i espai; dos aspectes essencials per millorar la qualitat de l’assistència d’aquests nadons i les seves famílies. “Des del monitoratge i els equipaments de respiració assistida, de ventilació no invasiva… Tenim tecnologia nova i això vol dir tenir molt més resultats, molta més seguretat; un canvi molt important”, relata Gemma Ginovart, cap de secció de Neonatologia a Can Ruti.

    En una UCI d’aquestes característiques, l’espai és molt important. Des de l’hospital ja s’havien impulsat algunes iniciatives basades en la humanització dels espais; així i tot, en el cas de la secció de Neonatologia, aquestes eren més necessàries que mai. “L’espai és molt rellevant, tot i que encara a les UCI neonatals estem habituats que siguin unitats obertes, intentem que cada vegada més es preservi la intimitat de les famílies amb mampares, per poder separar-los de les altres famílies. Tenim molt més espai, que ens fa guanyar en confort i comoditat per als pares i també en intimitat per poder parlar amb ells i donar-los informació”, comenta Ginovart.

    Dins una Unitat Neonatal podem trobar diferents perfils professionals que hi treballen. D’una banda, el perfil més tradicional és el metge o metgessa neonatòleg i el col·lectiu infermer que, en aquest cas, són un perfil molt específic i essencial que requereixen una formació especial perquè ha de desenvolupar tasques molt concretes. També hi treballen les TCAI i un conjunt d’altres professionals: una psicòloga clínica, zeladors, sanitaris del sector de l’oftalmologia i de gestió i serveis.

    La UCI més humana

    L’Elena, el Roberto, el Theo i el Gael integren una de les famílies que ha passat per la Unitat de Neonatologia de l’Hospital Germans Trias aquest any. Malgrat que els diferents controls de seguiment de l’embaràs indicaven que tot anava bé, l’Elena es va posar de part abans d’hora i els seus fills es van haver de quedar ingressats a l’UCI durant 4 setmanes. “Ja és prou dur tenir els nadons nounats i, més quan no t’ho esperes. Per això, és molt d’agrair el fet de tenir un equip tan humà que els cuida i ens cuida. Agraïm molt que puguem venir sempre que vulguem. Estem molt contents de, dins de tot, sentir-nos tan ben acompanyats i sentir-nos tan cuidats també com a pares”, comentaven durant l’ingrés dels nadons a Can Ruti.

    Segons la cap de secció de Neonatologia, Gemma Ginovart, les mares i els pares aprecien l’estructura i el circuit de la unitat, però sobretot el que més aprecien és l’actitud dels professionals, que és el que realment canvia la qualitat de l’assistència. “En una UCI com aquesta es forgen vincles molt forts amb els nadons i amb les seves famílies. Nosaltres fem relació, la majoria de cops, abans del naixement, ja que quan hi ha una amenaça de part prematur fem una entrevista i els comentem com anirà tot després del part: què farem, on anirà, etc. I això dona molta tranquil·litat. També els fem una visita a l’UCI perquè sàpiguen a on ingressaran”, relata.

    Pares cuidadors

    Com és freqüent en aquest tipus d’UCI, es tracta d’un espai obert les 24 h per als pares i mares i les famílies dels nadons. El paradigma de cura actual de les unitats de Neonatologia és considerar les mares i els pares com a principals cuidadors i, això implica que, d’ençà que arriben, ja se’ls ensenya i se’ls entrena per fer l’atenció del nadó. “És una manera de capacitar-los perquè puguin fer de pares encara que la situació del seu nadó no sigui la que ells havien previst”, exposa Gemma Ginovart.

    Sobre això, la supervisora afirma que “la cura del nadó és tant la part mèdica com la part dels pares. Poder incloure els pares en les cures des del primer moment, pel nen, és ideal. Estar als braços dels seus pares no és el mateix que està als braços d’una infermera. Això no té preu i afavoreix molt en la seva recuperació”.

    A més, tot i l’arribada de la COVID-19, des de la Unitat, s’ha lluitat per poder preservar la presència dels pares i mares. Aquí durant tota la pandèmia mai s’ha impedit l’entrada dels progenitors, només es va restringir l’entrada d’altres familiars, com ara la dels avis o germans. Els vincles la màgia que es creen a l’UCI de nounats de Can Ruti ens deixem històries màgiques. Una d’elles està plasmada en una de les fotografies d’aquest reportatge. José Alegría, pare d’un nadó prematur tractat a l’hospital, es va tatuar el logo de Can Ruti al dit com a mostra d’agraïment a l’equip de sanitaris. Sensacional.

    Foto: Javier Raduá.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí