Badalona llança un nou portal de dades per millorar la transparència municipal

  0
  28
  imatge_portal_opendata.JPG

  26/11/2013 – El projecte del web 'Open Data' està emmarcat dins el CloudBCN, una iniciativa que aglutina diversos ajuntaments d'arreu de Catalunya que comparteixen informació de forma homogènia.

  L’Ajuntament de Badalona disposa ja del nou portal de dades obertes, també anomenat ‘Open Data’, amb el qual es posa a l’abast de tots els ciutadans una sèrie de dades per tal que les puguin consultar i/o utilitzar. Amb aquest nou servei, l’Ajuntament vol fomentar la transparència municipal, crear serveis de valor afegit, homogeneïtzar els formats amb els quals la informació s’obre al públic, promocionar el teixit econòmic i afavorir la participació ciutadana.

   

  Amb l’entrada en funcionament del portal de dades obertes, l’Ajuntament de Badalona se situa com un dels ajuntaments capdavanters en aquesta matèria. En aquest nou portal es poden trobar dades municipals de diversa índole en format tractable, és a dir que l’usuari les pot descarregar i treballar segons el seu interès. Per exemple, els ciutadans que el consultin hi veuran dades relatives a la població de Badalona, al patrimoni històric artístic més destacat, informació relativa a les llicències d’activitats, dades de l’estació meteorològica del Museu de Badalona o tot el carrerer municipal.

   

  Entre les millores que es poden trobar en aquest nou portal hi ha les següents:

   

  • Disposar d’un lloc específic per dades obertes publicades per l’Ajuntament
  • Publicar nous conjunts de dades (datasets) fins arribar a obtenir-ne un total de 32, front els 16 existents amb anterioritat
  • Fomentar la continuïtat territorial de les dades amb altres ajuntaments
  • Tenir un portal multiidioma
  • Disposar d’un portal multiajuntament conjunt entre diversos ajuntaments que tenen les dades publicades amb el mateix format
  • Disposar d’un potent cercador de datasets en diferents formats: CSV, XML, ODATA,etc.
  • Habilitar una bústia específica de consultes

   

  Per accedir a aquest nou portal ‘Open Data’ només cal entrar a l’adreça web https://opendata.badalona.cat o bé accedir-hi des de la web municipal. Per tal d’accedir al portal de dades obertes multiajuntament només cal entrar a l’adreça https://opendata.cloudbcn.cat.

   

  Aquest projecte web ‘Open Data’ s’ha presentat al congrés Smart City Expo, dins del marc CloudBCN del qual Badalona és un dels ajuntaments fundadors. CloudBCN aglutina diversos ajuntaments arreu de Catalunya amb l’objectiu d’identificar i establir sinèrgies en matèria de Tecnologia Informàtica i Comunicació (TIC), compartir coneixement i experiències, promoure serveis TIC comuns arreu del territori i reduir la despesa mantenint els nivells de qualitat. Actualment aquest grup està format per 10 ajuntaments, tot i que s’espera que properament se n’adhereixin més.

   

  CloudBCN compta ja amb una primera experiència tangible –‘Open Data’ multiajuntament– on 7 municipis s’han post d’acord per oferir dades de manera homogènia. En aquest primer projecte han participat els ajuntaments de Badalona, Barcelona, Cornellà, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans, El Prat de Llobregat i Tarragona.