Badalona revisarà les llars de quasi 300 famílies afectades per la pobresa energètica

  0
  IMG_9120.JPG

  12/12/2016 – Durant el 2017, totes les famílies identificades per Serveis Socials disposaran d'un assessorament per millorar l'eficiència dels seus pisos.

  Badalona engegarà properament una campanya de revisions a les llars de les quasi 300 famílies que es troben en situació de risc per pobresa energètica. Es tracta de llistat de persones identificades per Serveis Socials i que a dia d'avui reben ajudes per poder fer front als subministraments.

   

  El regidor de Medi Ambient, Àlex Mañas, celebra que es puguin expedir aquestes ajudes, però creu que s'han de començar a impulsar iniciatives que ataquin el problema de forma més permanent i a mig/llarg termini. Aquestes revisions, precisament, pretenen saber si les llars amb pobresa energètica poden millorar a nivell d'eficiència; si poden aconseguir estalvis en les factures amb canvis d'hàbits o si els pisos necessiten alguna intervenció o arranjament.

   

  Una consultoria assessorarà l’Ajuntament per intentar solucionar o millorar aquests problemes de pobresa energètica que la ciutadania plantegi a serveis socials. L’empresa revisarà les llars dels veïns que no puguin pagar les seves factures per aconseguir un estalvi i determinar quins ajuts econòmics o en forma d’arranjaments a la llar necessiten.

   

  El servei és una de les primeres inversions que el govern planteja amb el mig milió d’euros que va treure a votació amb l’aprovació del pressupost ordinari de 2016. L’assessorament anirà a càrrec de l’empresa Intiam Ruai i suposarà un cost de 21.000 euros per a tot l’any 2017. La mesura es coordinarà des de diferents regidories i s’engegarà aquest mes, després que els treballadors de Serveis Socials hagin rebut un sessió informativa sobre el funcionament del servei.

   

  Línia d'ajudes per fer obres i intervencions

   

  El següent pas, considera Mañas, és aconseguir línies pressupostàries continues per poder dur a terme obra pública a aquells domicilis que ho requereixin i que les famílies no podrien assumir. Es tractaria d'intervencions encaminades a millorar l'eficiència energètica, a reduir les factures i, per tant, a reduir també les ajudes que el Consistori hauria de facilitar.

   

  En aquest sentit, Badalona va proposar aquesta idea a la darrera reunió que l'Àrea Metropolitana va convocar a Santa Coloma per parlar precisament de la lluita contra la pobresa energètica. Des de l'ens supramunicipal, Jaume Collboni va avançar que s'estudiarà la possibilitat d'obrir aquesta via de subvencions perquè els municipis puguin finançar aquests treballs.

   

  Sancions a les companyies energètiques que incompleixin la llei

   

  Un altre dels temes que es va tractar a la trobada va ser la possibilitat d'emprar la via coercitiva amb les companyies elèctriques. Des de l'AMB i els municipis consideren que algunes empreses estan incomplint les lleis que garanteixen els subministraments a la ciutadania i que, per tant, haurien de ser sancionades.

   

  Per això, l'ens insta a la Generalitat a estudiar la fórmula per poder imposar aquestes multes quan es donin casos que ho requereixin. Collboni creu que és un cas similar al dels bancs i els pisos buits, i que les elèctriques també han d'assumir la seva quota de responsabilitat social.