Badalona subvenciona amb 30.000 euros una entitat presidida per Cayetano Martínez de Irujo

  0
  cayetano-martinez.jpg

  14/01/2014 – El govern municipal, tot i la negativa de la resta de l’oposició, dóna via lliure a un conveni signat amb l’Asociación de Deportistas, presidida pel fill de la Duquesa de Alba, que estipula una subvenció de 30.000 euros per a la institució madrilenya.

  Així va quedar aprovat ahir després de la reunió de la Fundació Badalona Capital Europea del Bàsquet. El govern municipal, tot i la negativa de la resta de representants de l’oposició, dóna via lliure a un conveni signat amb l’Asociación de Deportistas, presidida per Cayetano Martínez de Irujo, fill de la Duquesa de Alba, que estipula una subvenció de 30.000 euros per a la institució madrilenya. L’objectiu? L’impuls d’un projecte per fomentar l’esport de base del qual es beneficiaran 10 escoles de la ciutat, públiques i concertades, encara per decidir.

   

  La iniciativa constarà d’un període de docència, d’unes cinc setmanes, en el qual alumnes de entre 3r i 6è de Primària rebran classes teòriques i pràctiques, de la mà de cinc esportistes o exesportistes d’elit locals, sobre cinc esports diferents, com el futbol i l’handbol, però sobretot el bàsquet. Els 10 centres participants, que rebran una beca de 800 euros per adquirir material esportiu a El Corte Inglés (patrocinador del projecte), competiran en una final a nivell local. El guanyador s’endurà 2.000 euros més i representarà Badalona en una fase nacional a Madrid, on participaran la resta de ciutats del programa, com ara la pròpia capital, València o Guadalajara.

   

  Des de la regidoria d’Esports expliquen que els representants de l’entitat van venir a presentar la proposta a Badalona, per ser una de les localitats referents esportivament a Catalunya i prèvia recomanació del Consejo Superior de Deportes, i que el govern local ho va veure com una gran oportunitat. El titular de l’àmbit, Juan Fernández, destaca que els 30.000 euros no surten de les arques municipals, sinó de la fundació del bàsquet, els ingressos de la qual provenen del cànon que paga el Màgic Badalona. Ressalta, a més, que no es tracta d’un cas aïllat, que l’associació té un gran prestigi a nivell nacional i per això signa molts convenis per a fomentar l’esport i que la pròpia Generalitat de Catalunya ha vist el programa amb bons ulls.

   

  L’oposició s’endú les mans al cap

   

  La mesura ha aixecat una gran polèmica entre els grups de l’oposició i a les xarxes socials. Qualifiquen “d’escandalosa” la decisió, atès que el govern local “s’ha excusat en la greu situació econòmica per tal de reduir ajudes socials i retallar serveis”. PSC, CiU i ICV-EUiA critiquen que es compti amb una entitat de fora, quan a Badalona hi ha associacions que podrien treballar l’esport de base i els objectius del pla contractat, a més de fomentar la xarxa de ciutat, i que els 30.000 euros podrien ser destinats a escoles públiques o manteniment de les seves instal·lacions.

   

  Tanmateix, socialistes i convergents coincideixen en assenyalar que hi ha una clara “influència” i “vinculació” amb el Partit Popular de Madrid pel que fa a aquest conveni. “És absurd; està més que clara l’ordre des de Madrid, si no no s’entén que Badalona sigui l’únic municipi català en aquest programa”, manifesta el líder del PSC, Jordi Serra. El nacionalista Ferran Falcó, per la seva part, lamenta que les entitats de Badalona “reben el tracte que reben per part del govern local per no tenir algú al capdavant que es digui Cayetano Martínez de Irujo”. El regidor ecosocialista Àlex Mañas ha etzibat que si “Garcia Albiol es vol pagar una foto amb Cayetano Martinez de Irujo, que s’ho pagui de la seva butxaca.”

   

  El regidor Juan Fernández considera que l’Asociación de Deportista és una institució de prestigi, que compta amb grans figures de l’esport com Butragueño, Ona Carbonell o Marc Gené, i ha tret importància al fet que Martínez de Irujo sigui el seu president, a més de recordar que ell també és un esportista d’elit.

   

  Alternatives per fomentar l’esport base

   

  Els tres grups de l’oposició consideren que aquests 30.000 euros estarien millor invertits en les instal·lacions, entitats i equips de la ciutat. En declaracions a aquest diari, han posat com a prioritats les reformes d’equipaments com el poliesportiu de Pomar o el Pavelló del Sant Pep, la recuperació de la lliga escolar de bàsquet o augmentar la injecció de recursos al teixit esportiu i associatiu local.