Badalona vol ampliar la connectivitat de les seves línies de metro i tramvia

    0
    20
    metro.jpg

    05/11/2012 – L'Ajuntament va presentar fa uns dies les al·legacions al Pla Director d'Ingraestructures 2011-2020, que deixa en 'stand by' les ampliacions de la L1 de metro de Fondo a Badalona Centre i de la T4 de tramvia de Sant Adrià fins al port badaloní.

    L’Ajuntament de Badalona va presentar fa uns dies les al·legacions al Pla director d’Infraestructures 2011-2020, aprovat inicialment per l’Autoritat del Transport Metropolità el passat mes de juliol i que no preveu cap actuació immediata a la ciutat. El conjunt dels grups polítics municipals han realitzat diferents propostes, entre les quals destaquen la prolongació de la L1 de metro cap al centre de Badalona, construir un accés a l’estació de Renfe des del costat de la platja o allargar el Tramvia des de Sant Adrià fins a la mateixa estació de tren badalonina.

     

    El perllongament de la L1 de metro des del Fondo fins a la plaça Pompeu Fabra, que ja estava contemplat en el PDI de 2001-2010, queda aturat i l’ATM només es proposa tenir redactat el projecte pel 2020. La idea és construir quatre parades més de la línia vermella, Montigalà-Lloreda, Sant Crist, Bufalà i Badalona Centre, en una longitud de poc menys de 4 km. En aquest sentit, el consistori es basa en què ja està efectuat l’estudi informatiu i d’impacte mediambiental parcial per demanar que les obres s’iniciïn abans de 2020, tal i com preveia l’anterior Pla Director d’Infraestructures.

     

    També en l’àmbit del metro, però en referència a la Línia 2, l’Ajuntament sol·licita que s’incorpori l’estudi de la prolongació des del centre fins a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, un projecte esmentat en l’anterior Pla Director i del qual només s’ha fet el tram Pep-Ventura-Badalona Centre.

     

    En una situació semblant a la prolongació de la L1 es troba l’ampliació de la T4 del tramvia des de Sant Adrià fins al Port de Badalona. Tot i estar estipulada a l’anterior pla director de mobilitat i transport públics, el nou PDI deixa el projecte en ‘stand by’. L’Ajuntament al·lega que es tracta d’una iniciativa cabdal per donar vida, sobretot, a l’entorn del port, i que, per tant, s’ha de materialitzar amb celeritat. A més, l’administració local ha proposat que el tramvia arribi fins l’estació de Rodalies de Badalona, garantint així la intermodalitat entre tots dos modes de transport.

     

    D’altra banda, i ja en l’àmbit ferroviari, el govern municipal ha sol·licitat la creació, abans de 2015, d’un accés a l’estació de tren de Rodalies des del costat mar, facilitant la connexió amb l’estacionament de vehicles de la zona. El grup municipal de Convergència i Unió es va pronunciar al respecte la passada setmana; va recordar que aquesta inversió és competència d’ADIF, ens estatal, i va instar a l’alcalde Garcia Albiol a demanar directament al govern central aquesta remodelació.

    Tanmateix, el líder convergent badaloní, Ferran Falcó, destacà que, a banda d’aquest projecte, l’executiu local hauria de sol·licitar a Madrid “l’adequació de les tanques que envolten les vies de Rodalies, que en general estan molt malmeses, fins al punt que hi ha trams, especialment al seu pas pel barri de la façana marítima, en què no hi ha cap mena de tanca que separi la via dels espais públics que l’envolten”.

     

    L’Ajuntament també sol·licita que es reincorpori al Pla un estudi de la viabilitat de traslladar la línia ferroviària des de la costa fins a l’interior de la ciutat i que s’adeqüi el ramal ferroviari entre Sant Adrià i Sant Andreu Comtal per permetre l’establiment d’un servei de rodalies directe entre el Maresme i Badalona amb el Vallès. En tots dos casos, es milloraria l’accés al ferrocarril d’un bon nombre de ciutadans badalonins.