La polèmica dels pisos de lloguer social arriba al Ple municipal

  0
  Ple extraordinari 20.07.12.JPG

  05/11/2012 – Després de la compareixença de dos dels afectats, grups municipals i govern van debatre l'assumpte intensament; l'oposició demanarà un ple extraordinari per tractar el tema de forma exclusiva.

  La polèmica dels pisos de lloguer social cedits per entitats bancàries va arribar al Ple municipal la passada setmana i es va debatre a fons per primer cop en el sí neuràlgic de la ciutat. Jonatan Rojas i Mari Carmen Arias, dos veïns als quals l’Ajuntament va prometre dos pisos als que encara no han pogut entrar a viure, van exposar en un torn de paraula la seva situació i van ser molt crítics amb el govern municipal.

   

  Rojas, per la seva part, va abonar una fiança de 190 euros al juny per entrar a viure en un dels pisos cedits per Catalunya Caixa. En el moment de signar el contracte va ser avisat de què el pis al qual accediria estava ocupat i hauria de ser buidat en unes setmanes. Han anat passant el mesos i el que hauria de ser l’habitatge de la seva família continua ocupat. Segons explica, es va apropar fa escasses setmanes als jutjats locals i va comprovar que no hi havia cap denúncia de desocupació interposada per deixar lliure la seva vivenda. Actualment, ell, la seva dona i els seus cinc fills es troben repartits a cases de familiars i a una pensió que el consistori costeja.

   

  A Mari Carmen se li va preadjudicar el lloguer d’un habitatge cedit per Unnim a un preu d’uns 200 euros al juliol. Tot i no haver res definitiu, l’administració local li va assegurar que entraria a viure al seu nou pis a l’octubre; en conseqüència, va avisar al seu actual arrendatari que abandonaria el pis. Ara, ella, el seu marit i els seus quatre fills no tenen cap pis adjudicat i es queden al carrer el proper dia 15. Arias relata que el govern municipal li ha ofert un pis per fer-la “callar”, però es tracta d’un espai petit i a un preu superior dels 200 euros inicials.

   

  L’executiu encapçalat per Garcia Albiol insisteix en què no ha mentit ningú i que tot el problema de les ocupacions s’havia donat a conèixer des del primer moment. Així mateix, asseguren que les denúncies de desocupació van ser presentades als jutjats per Catalunya Caixa ja fa mesos, tot i que és veritat que els terminis no estan sent els esperats. No obstant, l’alcalde va assenyalar que ja comencen a produir-se algunes ordres de desocupació i que, en breus, algunes de les famílies amb pisos adjudicats de Catalunya Caixa podran entrar a viure.

   

   

  L’oposició es va mostrar molt crítica amb tot l’assumpte i vol examinar cada cas. ICV-EUiA va recordar que, al setembre, es va aprovar una moció perquè el govern presentés en la sessió de la passada setmana un informe sobre l’adjudicació dels pisos socials que no va ser exposat. El regidor ecosocialista Àlex Mañas va destacar que volen saber fins a l’última dada i va titllar Garcia Albiol de mentider.

   

  CiU, per la seva part, va recalcar que “les coses no s’han fet bé” i que “l’experiència no ha estat gens positiva”. El seu líder, Ferran Falcó, va recomanar al govern que solucionin els casos que hi ha sobre la taula i que deixi de crear “falses expectatives”.

   

  El PSC va remarcar que aquesta idea ha estat una “enganyifa” i que els propis afectats han estat els denunciants de la situació. Jordi Serra va afirmar que l’oposició indagarà sobre tots els expedients d’adjudicació i que, després, es demanarà la convocatòria d’un ple extraordinari per tractar aquesta problemàtica en tota la seva extensió.