Braçades d’amistat. Els màsters del CN Badalona: de la retirada al rècord d’Espanya i al somni d’un Mundial

  0
  50
  FB_IMG_1487794248056.jpg

  24/02/2017 – Us presentem la increïble història d’un grup d’amics que ha passat de la inactivitat a lluitar per pujar al podi en un campionat del món de natació.

   

  “No pots posar límit a res. Com més somies, més lluny arribes”. Aquesta és una de les grans frases que ha deixat l’històric llegat de Michael Phelps, el millor nedador de tots els temps i un dels esportistes més espectaculars que ha vist néixer la humanitat. L’idil·li del conegut com a Tauró de Baltimore amb l’olimpisme (28 medalles als Jocs) demostra que la combinació de talent i perseverança et poden fer arribar allà on sigui.

   

  Avui, des d’aquestes línies us acostem a una història que s’ha cuinat a foc lent dins de la piscina del CN Badalona i que ha dut un grup de nedadors màsters a caminar plegats cap a un repte majúscul: fer el rècord d’Europa en un relleu d’un campionat del món i lluitar per pujar al podi.

   

  Carlos Frías, Adrián Blancas, Boris Pallarés i Javier Notario són amics i s’han aliat per assolir un objectiu més que ambiciós. Durant la seva etapa de nedadors absoluts, tots ells havien competit al llarg de múltiples temporades, però ja feia uns anys que havien penjat el banyador. En Boris i en Javi van sorgir del planter del CN Badalona, mentre que en Frías i l’Adrián van fer ‘carrera’ al Mediterrani i el Barceloneta.

   

  Una proposta pronunciada “mig en broma” per un d’ells el passat setembre els ha fet tornar a retrobar-se amb l’exigència dels entrenaments i la rutina de la natació. “Nois. Què us semblaria intentar arribar al Mundial de Budapest del pròxim estiu. Voleu crear un equip?”. Carlos Frías va traslladar aquest missatge als seus companys i, per sorpresa, tots van sumar-se al projecte. Calia buscar un club que els acollís i que respectés un conjunt de condicions concretes: zero pressió i la possibilitat d’entrenar per separat en diferents instal·lacions. El Club Natació Badalona va accedir-hi.

   

  Del renaixement a les medalles

   

  Llançant-se a la piscina no més de tres cops per setmana i a vegades inclús en gimnasos convencionals, el nou equip màster del CN Badalona va començar a ‘rodar’  durant la tardor del 2016. “El més complicat és aconseguir la motivació suficient per sortir de la feina i anar a nedar pel teu compte”, ens reconeix Carlos Frías durant la xerrada mantinguda al costat de la piscina Mireia Belmonte.

   

  Segons Boris Pallarés, “cada dia d’entrenament és una lluita contra un mateix”, però el fet d’estar dins de la dinàmica màster ho fa tot una mica més fàcil. “L’ambient és molt diferent de la categoria absoluta. En certa manera, estar obligat a competir i a fer-ho bé provoca que no gaudeixis tant de la natació. Ara ho afrontem tot amb una mentalitat diferent i, en part, per això estem tenint bons resultats”, apunta Adrián Blancas arribats a aquest punt.

   

  Abans del canvi d’any, i amb molt pocs entrenaments a les espatlles, l’equip va disputar una primera competició a Badia del Vallès. Setmanes després n’arribaria una segona a Terrassa, últim test previ al campionat d’Espanya de Palma de Mallorca.

   

  “Després de fer dues competicions prèvies al campionat d’Espanya van experimentar un canvi de xip. Vam veure que anar a buscar un rècord nacional era possible”, relata Javi Notario, nedador que portava 10 anys sense competir.

   

  Doncs dit i fet, la primera setmana de febrer el grup feia les maletes cap a les Illes Balears, escenari on el CN Badalona es convertiria en una de les revelacions del cap de setmana. L’equip màster del club va brillar, aconseguint set medalles (sis d’or i una de plata) en els 50 metres lliures (or per Blancas i Pallarés), 50 metres papallona (or per Blancas), 100 lliures (or per Blancas), 50 metres esquena (plata per Pallarés), 4×50 estils (or) i 4×50 lliures (or i rècord d’Espanya en piscina de 25).

   

  Per intentar analitzar què ha dut l’equip a obtenir aquest rendiment, Adrián Blancas i Javi Notario recorren a dues claus. “Entrenar pel nostre compte ens ha anat bé. Després de tota una vida nedant aprens a conèixer i escoltar el cos. Cadascú sap què li va bé per entrenar”, comenta l’Adrián. “La natació és 25% entrenament, 25% físic i 50% mentalitat. Abans tenia les dues primeres coses i ara he guanyat molt en el tema mental i en fixar-me en els petits detalls. És millor fer 2.000 metres molt ben fets tècnicament que no 5.000 de qualsevol manera”, valora Notario.

   

  Fent honor a la veritat, al CN Badalona ningú va preveure que el grup de màsters fos capaç de trencar barreres. Això va suposar un increment de la motivació dels nedadors, els quals van celebrar el seu rècord nacional amb tanta energia que van acabar destrossant (literalment) la campana de la piscina de Mallorca on se celebrava la competició. 

   

  El pròxim repte

   

  Després de brillar als nacionals, la fam dels màsters del CN Badalona no ha cessat; ans el contrari. “Ara, l’objectiu és el Mundial de Budapest. Volem fer el rècord d’Europa dels 4×50 lliures en piscina de 50 metres i optar al podi. Ens hem posat seriosos i hem dissenyat una preparació més específica. El repte és aquest”, ens traslladen.

   

  L’equip ja té la mínima classificatòria i compta amb la inscripció per competir del 14 al 20 d’agost a Budapest. Abans es buscarà fer un bon paper al campionat d’Espanya d’estiu a Badajoz i intentar els rècords d’Espanya de 4×50 estils i 4×50 lliures en piscina de 50. “Nadem per reivindicar la figura del nedador màster que no està enfocat a la competició i per incentivar la gent. Volem que els petits de CN Badalona vegin que tenim 30 anys i seguim lluitant per aconseguir coses”, apunten en Boris, en Carlos, l’Adrián i en Javi. Aquest grup d’amics somia en gran.