BSA consolida el seu model d’hospitalització domiciliària integral

  0
  bsa projecte.jpg

  23/02/2015 – Es tracta d'un dispositiu pioner a Catalunya i des de la seva posada en marxa ha atès 1.344 pacients.

  Badalona Serveis Assistencials (BSA), empresa que gestiona l’Hospital Municipal, el Sociosanitari El Carme i alguns CAPs de la ciutat, consolida el seu model d’hospitalització domiciliària integral (HDI), un dispositiu pioner a Catalunya que permet, en uns casos, afavorir l’alta hospitalària precoç d’aquests pacients i, en d’altres, evitar el seu ingrés hospitalari.

   

  A través d’aquest model, la persona malalta és atesa a casa amb total garanties i els resultats clínics que s’obtenen de la intervenció són similars, i, en alguns aspectos, millors que els de l’hospitalització convencional, tot i que amb uns costos econòmics inferiors. En concret, l’HDI és un recurs alternatiu a l’hospitalització en dispositius d’atenció intermèdia (sociosanitària) que permet realitzar, a domicili, un abordatge integral dels pacients crònics d’edat avançada o molt avançada que afronten una situació de discapacitat derivada d’un procés agut de salut. El tret diferencial és l’adaptació multidisciplinària del model d’hospitalització a domicili convencional, ja que participen professionals de medicina i infermeria geriàtrica, metges rehabilitadors, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals i professionals de treball social. 

   

  El projecte, que és una realitat des de 2008, s’ha desenvolupat gràcies a l'aliança del Servei de Geriatria i Cures Pal·liatives de BSA i l'empresa de rehabilitació domiciliària Corporación Fisiogestión, i es porta a terme a través del Servei d’Atenció Integral a Domicili de BSA.

   

  Des de la seva posada en marxa fins a 2014, el dispositiu d’HDI ha atès 1.344 pacients. Aproximadament en el 55% dels casos l’activació de l’HDI ha permès evitar l’ingrés del pacient en un dispositiu d’atenció intermèdia (convalescència o llarga estada). En el 45% restant dels casos, gràcies a l’HDI els pacients han pogut rebre l’alta hospitalària de forma precoç per ser atesos en el seu domicili. Aquesta atenció a domicili és més confortable per al pacient i li evita possibles complicacions derivades de l’estada a un hospital. El model d’HDI ha rebut diferents certificacions i reconeixements, com ara per part de l’Observatori d’Innovació en Gestió Sanitària a Catalunya.

   

   

  Bons resultats clínics i econòmics  

      

  Pel que fa als resultats clínics derivats de l’atenció mitjançant HDI en comparació amb els de l’hospitalització convencional, cal destacar que aquest dispositiu redueix el risc d’institucionalització, de reingrés hospitalari i de caigudes, i agilitza la recuperació de la mobilitat i l’autonomia del pacient. En termes generals, l’estabilització clínica i la recuperació de l’estat funcional del pacient es produiria 15 dies abans mitjançant HDI, ja que l’entorn domiciliari facilita el restabliment.

   

  Pel que fa a la vessant econòmica, els costos directes -de personal- per a qualsevol procés ortogeriàtric són inferiors en l’HDI (1.464 euros de mitjana) que en l’hospitalització en un dispositiu d’atenció intermèdia (3.657 euros de mitjana). En aquest sentit, per exemple, a BSA el costos directes de l’atenció a un pacient amb fractura de fèmur a la unitat de convalescència és de 4.524 euros, davant dels 1.503 euros de cost de l’atenció al mateix pacient mitjançant HDI.

   

  El dispositiu d’Hospitalització Domiciliària Integral de BSA presta servei a Badalona, Montgat, Tiana, Alella, Masnou, Ocata i Teià. Actualment s’està treballant per implantar de forma pilot l’HDI, en concret per a l’atenció al pacient d’ictus, en tres territoris més de Catalunya (Barcelona Litoral, Barcelona Nord i Vic). Aquest projecte d’extensió de l’HDI, en què professionals de BSA participen en qualitat d’assessors experts en el tema,  s’emmarca en el Pla director de malaltia vascular cerebral i compta amb el suport del Pla interdepartamental d’atenció social i sanitària.