Can Ruti col·labora amb la UB i el Clínic en el desenvolupament de respiradors d’emergència

  0

  Un equip format per professionals de l’Hospital Clínic, l’Hospital i Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) i la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona, donen suport científic i econòmic al desenvolupament de tres nous models de respiradors d’emergència per tractar pacients afectats per la COVID-19. Es tracta de models de fàcil industrialització i eficients.

  La posada en marxa simultània dels tres models és fruit de l’esforç de tots els actors implicats (empreses, hospitals, centres de recerca, universitat i administració). Gràcies a les donacions rebudes per part de particulars, empreses i entitats de la societat civil podem continuar amb el desenvolupament i escalatge industrial dels prototips.

  Les iniciatives també compten amb l’impuls del Servei català de la salut, que està propiciant la incorporació d’empreses i dona suport als centres per trobar aquest tipus de solucions. Quan hi hagi un projecte aprovat, facilitarà l’extensió al conjunt del sistema tant aviat com sigui possible.

  El Dra. Xènia Acebes, directora de l’Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut, destaca que “en aquesta situació excepcional, la intel·ligència col·lectiva que es genera de posar molts agents a desenvolupar noves solucions ha de permetre superar amb èxit els reptes que afrontem en un temps record”.

  Un respirador d’emergència

  Els tres dissenys  tenen per objectiu ajudar a la ventilació en situació d’absència de respiradors convencionals en aquells pacients amb problemes respiratoris severs, com els provocats per la COVID-19. Els dispositius permeten controlar la freqüència respiratòria i altres paràmetres de forma constant i objectiva i proporcionen al pacient el suport vital que d’una altra manera no tindria. Només es contemplen per al seu ús transitori en situació d’emergència i d’absència d’un ventilador convencional disponible.

  Els tres models són:

  • OxyGEN-IP, dissenyat per l’empresa Protofy.xyz. Es un solució d’open hardware (plànols i software disponibles gratuïtament) que automatitza un dispositiu AMBU, de forma mecanitzada i autònoma. Permet controlar la freqüència respiratòria, el volum corrent i el rati inspiració/expiració de forma constant i objectiva. Els seus partners ja estan preparats per iniciar la producció en massa durant els propers dies.
  • Respira, impulsat per GPA Innova, s’adapta als respiradors manuals i els assisteix de forma automàtica i monitoritzada. Permet el control remot i en temps real de variables com la freqüència i el volum d’aire i oxigen aportats al pacient. La utilització d’una estació de control permet gestionar fins a 20 dispositius de forma simultània mitjançant una xarxa wifi pròpia.
  • El tercer dispositiu, es denomina D.A.R. (Dispositiu Autònom de Respiració). Gas N2 ha dissenyat, desenvolupat i muntat un prototip de respiradors mecànics d’intubació (VMI). L’equip assisteix en la respiració al pacient de manera invasiva i es composa de parts industrials, entre d’altres, d’una part neumàtica i d’instrumentació, elèctrica i electrònica, software de control de les variables de procés, monitorització en pantalla i alarmes visuals i sonores (“Respirador VMI”).

  Una campanya de solidaritat

  En els darrers dies s’han rebut gran quantitat de donacions per desenvolupar i produir els respiradors. Sense el suport de la societat civil això no seria possible. Només és gràcies a la implicació desinteressada de particulars, empreses, autònoms, entitats i administracions que ens trobem en aquesta fase de desenvolupament del projecte i podrem finançar la producció dels equips que siguin necessaris. Totes les entitats implicades volen manifestar el seu agraïment per tot el suport rebut.

  FER UN COMENTARI

  Si us plau introdueix el teu comentari!
  Si us plau introdueix el teu nom aquí