Can Ruti desenvolupa un sistema alternatiu als ingressos convencionals

  0
  45

  12/11/2013 – Es tracta d'un hospital de dia que es va posar en marxa durant l'estiu i ha evitat més de mig centenar d'ingressos.

  L’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol ha posat en marxa un nou dispositiu alternatiu als ingressos convencionals. Es tracta de l’Hospital de dia de patologia infecciosa aguda, que atén de manera ambulatòria persones que haurien d’estar hospitalitzades uns dies per rebre tractament o control clínic. Es va posar en marxa el mes de juny i, fins a mitjan octubre, ha evitat més de mig centenar d’ingressos, “cosa que suposa un avantatge tant per als pacients”, diu el centre, ja que que “només passen unes hores a l’hospital i poden dormir a casa”, com per a l’organització i l’eficiència del centre.

   

  El nou dispositiu, integrat per un equip de metges de la Unitat de Malalties Infeccioses i professionals d’infermeria de l’Hospital de dia polivalent, ha atès majoritàriament pacients de mitjana edat que arriben a Urgències amb infeccions de caràcter greu. Són persones que necessiten un tractament antibiòtic endovenós durant uns dies o que han de ser controlades pels metges d’Urgències tot i el seu estat estable i tendent a la millora.

   

  Fins al mes de juny, aquesta situació requeria que els pacients haguessin de romandre ingressats a la planta els dies següents. Ara, aquest sistema fa possible que aquests pacients puguin marxar a dormir a casa i acudir al Germans Trias durant uns dies per fer el seu seguiment de forma ambulatòria. Això sí, prèviament sol ser necessari un període d’estabilització d’unes hores a l’hospital.

   

  En quatre mesos i mig, 45 pacients procedents d’Urgències han pogut ser tractats a l’Hospital de dia de patologia infecciosa aguda sense haver d’ingressar. La majoria patien infeccions urinàries que els afectaven els ronyons, però la casuística és variada i també destaquen els pacients amb infeccions relacionades amb ferides, varius o diabetis.

   

  A més, aquest dispositiu també atén persones que no procedeixen d’Urgències sinó de les consultes dels especialistes, on arriben amb infeccions que es creu que cal tractar de manera immediata. En aquest cas, s’han tractat sis malalts, la majoria dels quals pacients que havien anat a visitar-se a la Unitat de peu diabètic. Finalment, també ha servit per escurçar l’estada d’un total de 17 pacients ja hospitalitzats i en estat estable.

   

  De tots aquests pacients, en un 41% de casos ha estat necessari administrar tractament antibiòtic endovenós, en un 45% s’ha fet control clínic i en un 10% control clínic i exploracions complementàries. A més, els professionals de l’Hospital de dia de patologia infecciosa es mantenen en contacte telefònic amb els malalts que ho requereixen.

   

  Dispositius en creixement

  Els canvis que viuen en aquests moments les institucions sanitàries, que tendeixen a cercar l’eficiència sense perdre qualitat assistencial i a fomentar l’educació sanitària i la participació dels pacients en les decisions clíniques, fan que es potenciïn dispositius alternatius a l’hospitalització com aquest, explica el centre. Així, a Germans Trias també existeixen altres hospitals de dia, com l’Hospital de dia polivalent, el de pneumologia, el d’insuficiència cardíaca, l’oncohematològic (de l’Institut Català d’Oncologia), el de pediatria, el de la sida (de la Fundació Lluita contra la Sida), el d’endocrinologia i el de trastorns de l’alimentació.

   

  L’Hospitalització a domicili és un altre dispositiu que funciona des de fa anys, i amb el qual ara treballa estretament l’Hospital de dia de patologia infecciosa, sobretot per a l’administració de fàrmacs i el control clínic els caps de setmana.