Can Ruti desenvolupa una eina per mesurar el risc de mort dels pacients amb insuficiència cardíaca

  0
  cardiologia.jpg

  21/01/2014 – L’eina fa el càlcul no només tenint en compte variables clíniques, sinó també la concentració en sang de proteïnes que indiquen que el múscul cardíac està patint.

  Professionals de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol han desenvolupat, en col·laboració amb estadístics de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), una nova calculadora del risc de mort dels pacients amb insuficiència cardíaca. L’eina fa el càlcul no només tenint en compte variables clíniques, sinó també la concentració en sang de proteïnes que indiquen que el múscul cardíac està patint. És per això que millora la precisió en la predicció  del risc de mort i l’expectativa de vida, i per tant permet intensificar amb més coneixement el seguiment i el tractament d’aquells malalts amb pitjor pronòstic.

   

  La nova eina, de nom Barcelona Bio Heart Failure risk calculator (BCN Bio-HF calculator), possibilita determinar el risc de mort a 1, 2 i 3 anys i l’expectativa de vida dels pacients amb insuficiència cardíaca. És més precisa que eines desenvolupades anteriorment perquè, per fer el càlcul, té en compte per primer cop la concentració en sang de tres proteïnes que indiquen que el múscul cardíac està patint. Aquestes proteïnes, anomenades biomarcadors, són ST2, NTproBNP i Troponina T d’alta sensibilitat. Els biomarcadors permeten fer el càlcul de forma dinàmica, ja que la calculadora és sensible als seus canvis de concentració en sang, produïts per l’aplicació de tractaments i per la millora o empitjorament dels pacients. Així, es pot afinar molt millor la idoneïtat de l’elecció terapèutica en cada malalt i en cada moment.

   

  Les altres variables que té en compte la calculadora, ja utilitzades per eines prèvies similars, són indicadors clínics com l’edat, el sexe, el nivell de cansament, la funció renal, l’hemoglobina o la capacitat de contracció del múscul cardíac, i indicadors de tractament com la dosi de diürètic o l’administració de betablocadors, vasodilatadors o estatines.

   

  Els professionals sanitaris poden utilitzar-la en obert a: www.bcnbiohfcalculator.cat.

   

  Insuficiència cardíaca i risc de mort

  La insuficiència cardíaca és una situació patològica en què el cor és incapaç de bombejar la sang que li arriba en la mesura en què ho hauria de fer. Causa, per tant, debilitat, cansament i dificultat per respirar. És el desenllaç de moltes malalties del cor i una vertadera epidèmia del segle XXI als països desenvolupats, afavorida per l’augment de l’expectativa de vida de la població general i per la millora en el pronòstic de malalties com l’infart agut de miocardi o la hipertensió.

   

  La incidència a Espanya és d’un 7% en la població major de 45 anys i de fins a un 16% en la població major de 75 anys, segons els últims estudis publicats. Els malalts amb insuficiència cardíaca ingressen freqüentment a l’hospital per descompensacions, alhora que, de mitjana, tenen un risc de mort cinc vegades superior al de la resta de la població.

   

  La unitat de Germans Trias

  La unitat d’Insuficiència Cardíaca de Germans Trias va néixer l’any 2001 concebuda com a multidisciplinària, cosa que la va fer pionera a l’estat espanyol. Els pacients hi són atesos per especialistes de Cardiologia, Medicina Interna, Psiquiatria, Rehabilitació, Geriatria, Medicina de família, Nefrologia, Dietètica i Treball social, així com per tres infermeres que els visiten regularment incidint en l’educació sanitària. A més, es duu a terme un programa de rehabilitació específic. En 12 anys, la unitat ha visitat més de 1.600 malalts, i regularment se’n controlen uns 700. L’experiència dels professionals de la unitat ha permès crear la calculadora, que ara els ajudarà, a ells i als professionals d’altres centres que ho desitgin, a identificar amb més fiabilitat els pacients amb alt risc de mort.