CiU demana més suport a la promoció econòmica i a les entitats socials

  0
  Poligon BDN SUD.jpeg

  14/11/2013 – Una de les esmenes més destacades i comentades dels nacionalistes és la de posar més ordre i incrementar la fiscalitat dels negocis de venda a l'engròs del polígon sud de la ciutat.

  CiU ha presentat esmenes a la proposta d’ordenances fiscals per a l’any 2014 aprovada inicialment pel ple de l’Ajuntament. Tal i com ja va anunciar, la federació considera que la proposta del govern municipal “no serveix per a reactivar l’economia local i ajudar els sectors més desafavorits”.

   

  Pel que fa a les esmenes relacionades amb la promoció econòmica, els nacionalistes plantegen una bonificació del 90% de l’impost de construccions, de la taxa per activitats, i de la taxa de llicències per a totes les noves activitats que siguin implantades per persones amb més de dos anys a l’atur o que hagin capitalitzat la seva prestació. També en l’àmbit econòmic, CiU proposa que es bonifiquin diversos aspectes de la taxa per la intervenció municipal en activitats i instal·lacions, com en el cas de les empreses amb certificació ambiental EMAS (-20%), les empreses sense ànim de lucre (del 75 al 90%), les comunitats religioses que desenvolupin activitats assistencials bàsiques (100%), o les empreses que creïn ocupació. També es proposa una reducció del 75% de l’impost de construccions per a les obres fetes a edificis catalogats o per les obres que consisteixin en la col·locació de rètols i cartells en establiments i empreses que ho facin per a complir la normativa vigent, que estableix que la retolació ha de ser com a mínim en llengua catalana. El líder badaloní Ferran Falcó ha explicat que “es pretén fomentar l’ocupació i reduir la pressió fiscal sobre les activitats econòmiques, un aspecte no prou contemplat en la proposta del govern municipal”.

   

  Ajudar el Tercer Sector

   

  En l’àmbit de l’atenció social, el president del grup ha manifestat que “l’Ajuntament ha de tenir un tracte diferencial cap a les entitats sense ànim de lucre que desenvolupen una tasca d’atenció social”. Per això, proposen “una reducció del 95% en l’IBI que paguen les entitats que siguin declarades d’interès municipal”. CiU considera que l’Ajuntament ha d’acollir-se a la possibilitat que ofereix la llei estatal que regula l’IBI, que preveu una bonificació de fins al 95% de l’impost dels immobles on es desenvolupi una activitat que sigui declarada d’interès municipal.

   

  Més ordre i fiscalitat pels negocis de venda a l’engròs del polígon Badalona Sud

   

  Finalment, CiU també ha presentat una esmena que pretén penalitzar fiscalment els magatzems de venda a l’engròs de productes tèxtils i complements que hi ha al polígon industrial del sud de Badalona. En concret, la proposta planteja gravar amb un 50% la quota que paguen aquestes activitats en l’impost de construccions, la taxa d’activitats, la de llicències, la de guals, i el preu públic per la recollida de residus. Així mateix, l’esmena limita aquesta penalització fiscal als magatzems de venda a l’engròs de tèxtil i complement situats en l’entorn comprès entre els carrers Eduard Maristany, Avinguda Maresme, Alfons XII i Tortosa, que és on es concentra la gran majoria d’aquest tipus d’establiments, molts d’ells regentats per ciutadans d’origen xinès.

   

  El líder de CiU a Badalona ha explicat que “l’objectiu d’aquesta proposta és evitar que s’instal·lin més magatzems en una zona saturada d’aquests negocis, incentivar que alguns marxin i ajustar de forma equilibrada la relació entre el que aquesta concentració costa a l’Ajuntament en neteja i vigilància i el que ingressa en forma d’impostos i taxes per aquestes activitats”.

   

  El líder de CiU ha advertit al govern municipal que “s’hauria de plantejar la possibilitat de decretar directament una moratòria  per a la instal·lació de noves activitats de venda a l’engròs de productes tèxtils i complements a tota la ciutat”.

   

  Finalment, CiU també planteja una quota única de 500€ per a tots els caixers automàtics al carrer, amb la idea d’eliminar la complexitat actual de la mesura, que quantifica la quota en funció de la categoria del carrer i dels metres que ocupa.