Conflicte veïnal per un espai verd al barri de Bufalà

    0
    ok.JPG

    14/03/2014 – L’Ajuntament signa un conveni amb la propietària d’un solar de Bufalà per convertir-lo en sòl públic; a canvi, un privat podrà explotar els terrenys durant 50 anys; els veïns s’oposen al projecte engegat.

    Entre els carrers Independència, Doctor Daudí i les avingudes de Martí Pujol i Bufalà, existeix un enclavament no massa usual. Un solar d’uns 3.000 metres quadrats, de propietat privada, rodejat d’edificis de vivendes i que només resta obert per la banda de Doctor Daudí, encara que es troba tancat actualement. Es tracta d’un ampli espai verd amb arbres i vegetació que va resultar restant de la repartició del terreny entre diferents constructores i que porta una vintena d’anys en la mateixa situació

     

    Els veïns sempre han reclamat una actuació en aquest punt, per part de l’Administració local, amb objecte d’arranjar una part de l’espai. De fet, es va arribar a projectar un equipament públic, a l’entrada del solar, en una parcel·la d’uns 300 metres quadrats que la propietat hauria cedit a l’Ajuntament. Aquella idea es va estancar i no s’ha produït cap moviment fins fa pocs mesos.

     

    La proposta que ara s’ha posat sobre la taula gira entorn a un conveni, entre el Consistori i la propietària majoritària dels terrenys, pel que els 3.000 metres passarien a ser de titularitat pública a canvi d’un dret d’explotació privada dels mateixos durant 50 anys. És a dir, tot el solar i el què en ell es construeixi serà, en mig segle, de la ciutat; a més, el privat s’encarregarà d’urbanitzar una plaça situada a l’entrada del solar. Mentrestant, la propietària ha pactat amb un tercer agent la cessió del terreny per a la construcció i l’obertura d’una llar d’infants concertada. Per això, el Ple ja ha donat el primer pas i ha requalificat, inicialment, tot el solar com a espai per a equipament, ja que bona part es trobava sota l’etiqueta de verd privat comunitari.

     

    Hi ha part del veïnat, però, que no està d’acord amb la determinació del govern local i ha iniciat tràmits legals per aturar l’operació. Una comissió de la comunitat va començar a recollir signatures contra tot el procés i asseguren haver recollit més de 700. No veuen amb bons ulls la introducció d’un negoci privat dins d’un espai que consideren comunitari i en el que, expliquen, han invertit diners per mantenir-lo en bon estat. El col·lectiu reclama que es recuperi el projecte inicial, d’un equipament municipal a l’entrada de l’espai i la conservació de la resta com a zona verda, contràriament a un edifici al bell mig del solar, que pot provocar molèsties, manifesten. A més, reproven que l’executiu iniciés tots els tràmits a esquenes de les comunitats i sense comptar amb l’opinió veïnal.

     

    Des del govern local, però, asseguren que fa mesos es va començar a informar als veïns i a l’entitat veïnal de la zona. El què s’està fent, explica el regidor de Convivència i Participació, Miguel Jurado, és posar solució a un problema enquistat des de fa dues dècades. “El solar serà públic des del minut zero, amb cap cost econòmic i, a més, guanyem l’urbanització d’una plaça pública”. Jurado considera que les molèsties seran mínimes, ja que es tractarà d’un edifici de planta baixa i no entorpirà la visió de cap veí. Tanmateix, recorda que, perquè l’Ajuntament pogués conservar tot el solar com a zona verda, l’hauria de comprar, una mesura pressupostàriament inassumible.

     

    L’AVV, amb la reclamació veïnal

     

    Inicialment, l’Associació de Veïns de Bufalà va valorar el projecte de la llar d’infants positivament quan el govern local li va presentar. No obstant, expliquen, no van conèixer el conflicte d’interessos latent al voltant del solar fins unes setmanes més tard. Des de llavors, estan al costat de la reclamació dels veïns. “Una AVV sempre ha d’estar al costat dels veïns; intentem fer de corretja de transmissió amb l’Ajuntament i mediar entre totes dues postures”, explica el president, Daniel González.