Desacord entre govern i marxants per les parades d’aliments dels ‘encants’ dels divendres

    0
    30
    encantes_0.JPG

    14/09/2015 – El mercat ambulant que s'instal·la divendres a Montigalà acull una desena de parades d'aliments la continuïtat de les quals vol revisar el govern.

    Els ciutadans de Badalona poden gaudir, cada setmana, de tres mercats de venda ambulant distribuïts entre diferents zones de la localitat. Un d’ells se celebra divendres al barri de Montigalà, i en ell, des de fa tres anys i escaig, es pot comprar, al marge de roba, sabates i altres elements relacionats amb la moda, productes alimentaris. Unes 10 parades de diversos sectors (fruiteria, carn, pa i formatges, entre d’altres) s’instal·len sota el paraigües d’una mena de fira setmanal. Es tracta d’una iniciativa que l’Associació de Marxants va engegar amb l’anterior govern, en la seva voluntat d’introduir la venda alimentària als ‘encants’ locals. El problema és que l’ordenança no ho contempla, així que van decidir, abans de modificar la normativa, fer una prova pilot al mercat dels divendres a través d’aquest model de fira, que ha d’anar rebent els permisos de forma constant. El nou govern, però, no veu amb bons ulls el sistema heretat per l’executiu anterior, vol revisar aquest model de venta i estudia regularitzar aquesta situació.

     

    El regidor de Promoció Econòmica, Àlex Mañas, explica que es tracta d’un acord al que van arribar els venedors amb l’anterior regidoria, però considera que “no és la fórmula més correcte”. Mañas argumenta que aquestes 10 parades no paguen un cànon de mercat ambulant a l’Ajuntament, com la resta dels ‘encants’, i que ingressen la seva taxa directament a l’Associació de Marxants, el que suposa uns 10.000 euros anuals per a l’entitat. En aquest sentit, creu que hi ha una desigualtat i pot existir una competència deslleial amb els establiments de venda alimentària de la zona. De moment, les parades continuen instal·lant-se cada divendres, però la intenció del govern és seure i analitzar si les parades són necessàries, si aquesta competència deslleial realment existeix i, llavors, valorar si demanar la seva retirada o permetre que continuïn però amb alguna modificació en el sistema de pagament de taxes.

     

    Des de l’Associació de Marxants s’han mostrat molestos amb les intencions i els dubtes del regidor. El seu president, Xavier Oriola, assegura que les parades d’alimentació tenen un “èxit total” cada divendres i que l’associació té cura de la qualitat dels productes que venen. “Tenen els permisos i paguen les seves llicències, són professionals de la venda, com qualsevol altre botiga”. Admet que les parades impliquen certa competència a l’entorn, però en cap cas deslleial: “Un dia a la setmana, exerceixen la mateixa competència que qualsevol botiga del barri. I si la gent prefereix comprar aliments als ‘encants’ abans que al centre comercial, és per la seva qualitat”. Quant als 10.000 euros que l’entitat ingressa de forma anual per aquestes parades, Oriola assegura que es tracta d’una quantitat que s’inverteix en promoció i dinamització dels ‘encants’, que són recursos que reverteixen en la ciutat i que cada any s’han presentat les factures per demostrar-ho. “Si volen revisar el model, parlem-ho, però ens sap greu que vulguin tirar per terra un treball que ha funcionat durant quasi quatre anys, que és bo per tothom i no costa un euro a l’Ajuntament. Volem mantenir les parades per sobre de tot”.