El Casal dels Infants fa un crit d’ajut per aquest estiu a Badalona

  0
  34
  casal infants.jpg

  15/06/2013 – L'institució vol doblar el servei i necessita l'ajuda de molts més voluntaris per poder oferir un total de 200 places als barris de Llefià i Sant Roc.

  El Casal dels Infants ha llençat des de fa uns dies un crit d’ajuda per atreure voluntaris que participin dels seus programes a Badalona. Aquest estiu, l’entitat fa un “esforç extraordinari per mantenir oberts el màxim de projectes possible, ampliar els horaris d’atenció per oferir més de 200 places als barris de Llefià i Sant Roc i doblar així la capacitat de l’any passat”.

   

  Des del casal són conscients que moltes famílies no es poden fer càrrec del seus fills en finalitzar el període escolar per manca de xarxa familiar o recursos, i que l’estiu pot ser una època molt dura per a qui no pot gaudir d’unes vacances. “Per a molts infants i joves, l’estiu es resumeix a tenir temps lliure, pocs recursos i moltes hores al carrer, per això no tanquem per vacances, perquè és una època delicada”, expliquen els responsables de la institució social.

   

  En aquest sentit, necessite ser més “persones que acompanyen persones”, i tirar endavant les activitats i plans programats, com els casals d’estiu amb infants de 0 a 6 anys, amb adolescents i joves; les classes intensives de català; les activitats amb famílies o les sortides culturals.

   

  El Casal dels Infants és una associació de persones voluntàries, treballant des de la convicció absoluta que qualsevol infant o jove en situació de dificultat, per dura que sigui la seva realitat, pot tirar endavant, si rep el suport que necessita. Creuen que el cercle de la pobresa es pot trencar i treballen en aquest repte: ajuden més de 5.600 infants i joves cada any. Ho fan al Raval de Barcelona, a Sant Adrià de Besòs, a Santa Coloma de Gramenet, a Badalona i a Salt amb la implicació de més de 800 voluntaris a l’any que ho fan possible.

   

  El Casal dels Infants a Badalona

   

  La tasca del Casal a Badalona arrenca l’any 2008 amb l’impuls de la Xarxa d’Ajudes i Serveis per a infants i famílies en procés d’inclusió social, en col·laboració amb el Consorci de Badalona Sud i els serveis socials municipals. Aquell mateix any, a partir de l’experiència desenvolupada en centres de secundària de Barcelona, iniciem el projecte Mòduls d’adaptació Formativa en acord amb els Instituts Lestonnac i Eugeni d’Ors per ampliar els recursos del territori per lluitar contra el fracàs escolar i l’abandonament a secundària. El projecte es va mantenir en funcionament durant dos cursos, però va ser clausurat pel tancament de la línia de suport que el feia possible.

   

  Amb tot, el 2009 es dóna inici a un projecte adreçat a tota la comunitat, el Servei de Dinamització i Intervenció Comunitària, a través d’una licitació que el Consorci de Badalona Sud concedeix al Casal i que encara és vigent actualment. Comença un intens treball per afavorir les condicions d’igualtat i convivència per millorar la cohesió social al territori.

  Els darrers anys, malgrat la crisi, el Casal ha incrementat encara més els seus esforços per donar resposta a les necessitats dels infants més vulnerables. L’any 2011 es van iniciar els projectes Cercles a Sant Roc i El Carrilet, espai socioeducatiu per a infants de 0 a 6 anys i les seves famílies a Llefià. I el 2012 hem iniciat el projecte Entorn escolar, dirigit a potenciar l’èxit acadèmic dels infants de Sant Roc mitjançant el suport en els aprenentatges i fomentant la implicació de les famílies, i a Llefià el Casal Jove i el Casal Obert infantil, dues propostes de suport socioeducatiu fora de l’horari escolar, que donen resposta a les necessitats específiques de cada edat.