El diner dels llibres de text arriba entre crítiques i alternatives

  0
  libros.jpg

  09/02/2013 – L'alcalde Albiol ha convocat un ple extraordinari per dimarts on exposarà el programa marc per repartir les ajudes; la comunitat educativa es queixa per no haver format part de l'elaboració del pla i l'oposició anuncia que desenvoluparà una proposta alternativa a la del govern.

  El govern municipal ha anunciat que ja han arribat els diners destinats a les ajudes per als llibres de text dels alumnes badalonins. L’Ajuntament explicarà aquesta propera setmana el programa marc en el qual s’ingressaran les ajudes de forma directa a les famílies. Un total de 1,8 milions d’euros procedents de la Diputació de Barcelona que es repartiran en aportacions de 60 € per als alumnes de primària, de 105 € per als de secundària obligatòria i de 40 € per als alumnes d’educació especial. Tot i que l’executiu local no ha pogut costejar la gratuïtat dels materials escolars, tal i com va prometre en campanya, assegura que les ajudes i la socialització són el primer pas cap a aquest objectiu.

   

  L’alcalde Garcia Albiol ha convocat un Ple extraordinari, el proper dimarts a les 10 del matí, per exposar i debatre les bases del programa d’ajudes, que, en un principi, hauria d’haver començat a finals del primer trimestre del curs.

   

  Tot i que els diners ja hi són, no és gens segur que la proposta tiri endavant, sinó més aviat el contrari. PSC, CiU i ICV-EUiA s’han reunit aquesta setmana amb la comunitat dels centres educatius públics, tal i com faran els propers dies amb els concertats, per explicar una alternativa al pla d’ajudes ‘popular’, que presentaran dimarts al plenari i que pretén canalitzar les aportacions i apostar per una plena socialització dels llibres i materials a través dels centres escolars, i no de forma directa a les famílies. Amb aquesta fòrmula, diuen, que ja s’aplica a algunes escoles locals, s’estalviaria bona part dels 1,8 milions d’euros i s’aconseguiria un millor resultat.

   

  Des del primer moment, socialistes i ecosocialistes han considerat erroni i “electoralista” el pla del PP perquè no té en compte el nivell de renda dels beneficiaris. En altres paraules, es queixen de que la subvenció serà la mateixa per a una família a l’atur com per a una altra que tingui un nivell de vida molt més alt. Per això creuen que la comunitat educativa hauria de ser part imprescindible d’un procediment com aquest, pel coneixement de les diferents realitats de cada centre. Aquesta, precisament, era una de les condicions que CiU va posar al PP per recolzar, fa un any, la mesura de les ajudes. La federació nacionalista considera que el govern local no ha complert amb la seva paraula i no ha estat fins a meitat de curs quan ha tingut tot el programa enllestit. Els convergents creuen que no s’està fent bé i insten a Albiol a preparar de cara al proper curs un pla més competitiu i acurat.

   

  La comunitat educativa, per la seva part, s’ha vist sorpesa per l’anunci, atès que havien acordat amb la regidoria d’Educació reunir-se abans de presentar el programa d’ajudes. “Després de moltes hores i reunions dedicades, no ens han donat l’oportunitat de veure’l abans de presentar-lo al Ple”. FAMPAs i la Junta de Directors manifesten que la reutilització dels llibres i les realitats educatives són diferents a cada escola i institut, i per això haurien d’haver pres part del procés d’elaboració.