El Joventut-Fedamar, oportunitat per acostar el bàsquet inclusiu a Badalona

  0
  56
  fedamar2.jpg

  09/11/2016 – Jordi Mach, conseller del Divina Seguros Joventut, i Enric Cervera, president de la Fundació Fedamar, expliquen com funciona l’equip que representa les dues institucions a la Lliga Preferent de ‘La Caixa’.

   

  Des de principis d’octubre, deu conjunts de les províncies de Barcelona, Girona i Lleida es troben competint i gaudint de la segona edició de la Lliga Preferent Catalana de Bàsquet Voluntaris ‘La Caixa’-ACELL. Aquesta competició, dissenyada i creada per a fomentar la pràctica esportiva de persones amb discapacitat intel·lectual, ha suposat un pol d’atracció per la Penya.

   

  Aquesta temporada, el Grup Barna-Màgics, el CE Hortizó, el Prodis, l’ACIDH Lluïsos de Gràcia, el Sese Chicago, el Fedamar Boet, l’Ampans la Salle, la Fundació Ramón Noguera i el VolCall-Força Lleida han donat la benvinguda a la lliga a un nou conjunt vestit amb la samarreta verd-i-negra.

   

  El Joventut-Fedamar ja funciona a ple rendiment i pot gaudir d’un campionat finançat per l’Obra Social de ‘La Caixa’ (desplaçaments dels equips i arbitratges) i coordinat amb el suport de la Federació Catalana d’Esports per a Disminuïts Psíquics – ACELL.

   

  La lliga finalitza a principis de juny i, entre d’altres qüestions, té la missió de normalitzar la convergència entre l’esport per a discapacitats i l’esport per a persones sense discapacitat. És per aquest motiu que la Lliga Preferent ‘obliga’ els equips a desplaçar-se fora de la seva localitat per jugar com a visitants. D’alguna manera es busca normalitzar la competició al màxim i equiparar-la al sistema que segueixen les lligues convencionals.

   

  El projecte del Joventut-Fedamar

   

  Per conèixer els detalls del procés que va culminar el passat estiu amb el naixement del Joventut-Fedamar hem parlat amb Jordi Mach, conseller de l’àrea social de la Penya, i amb Enric Cervera, director de la Fundació Fedamar. Aquesta entitat, amb seu a Arenys de Mar, es va crear per donar un servei esportiu a persones amb discapacitat intel·lectual i física i s’ha especialitzat en el bàsquet inclusiu.

   

  “Fedamar contacta amb el club la temporada passada per proposar-nos una iniciativa molt maca: crear un equip per a persones amb discapacitat que pugui jugar amb una samarreta de la Penya”, relatava Jordi Mach en la conversa mantinguda amb aquest diari.

   

  “Des del primer moment es va marcar la premissa de fer un equip per gent de Badalona. La marca del Joventut és una marca que ven i des del club tot han estat facilitats”, afegia Enric Cervera per completar l’aportació del conseller verd-i-negre.

   

  Actualment, l’equip inclusiu del Joventut-Fedamar compta amb 17 jugadors i jugadores entrenant, deu dels quals competeixen en la Lliga Preferent Catalana de Bàsquet Voluntaris ‘La Caixa’-ACELL. Els membres de la plantilla s’exerciten al Màgic Badalona, escenari que va solucionar els problemes d’espai que se li plantejaven a la Penya.

   

  A banda de ser un equip exclusivament format per badalonins i badalonines, el Joventut-Fedamar té una altra característica interessant: no fixa cap barrera d’edat pels jugadors.

   

  “Tots els membres del Joventut-Fedamar tenen discapacitat intel·lectual. La jugadora més jove, la Daniela, té 9 anys, i l’Oriol, el més veterà, en té 59. Com que és una iniciativa totalment social, la qüestió de l’edat és secundària”, destacava Cervera, director de la Fundació Fedamar.

   

  Per a Badalona, el bon funcionament d’aquest projecte suposa obrir una nova via d’excel·lència en la gran tasca de promoció del bàsquet que ja es realitza a la ciutat. Com és habitual, la Penya s’hi ha volgut implicar.