El metge del Divina, sancionat per un positiu d’un exjugador

  0
  cd757dfd497bf92232a602dbc238e665.jpg

  26/10/2016 – El jugador, ja fora del club, va donar positiu en un control antidòping del curs passat per prednisona per culpa d’un medicament receptat pel doctor Muro.

   

  El metge del Divina Seguros Joventut, el doctor Ignacio Muro Martínez, ha estat sancionat per l’Agencia Española para la Protección de la Salud en el Deporte (AEPSAD) amb dos anys d’inhabilitació. El diari ElPaís ha destapat la notícia, després de fer-se públic l’expedient del Tribunal Administrativo del Deporte (TAD) sobre el cas.

   

  Segons el relat de fets que recull aquest mateix document, la temporada passada, abans d’afrontar el derbi de l’onzena jornada de la Lliga Endesa davant el FC Barcelona Lassa (20 de desembre de 2015), el jugador “D.Y” (ara fora de l'entitat) va ingerir “un comprimit de 10mg de prednisona el divendres 18 de desembre” a causa de la “lesió de turmell” que patia.

   

  En el control antidòping practicat després del matx D.Y donaria positiu. El 2 de febrer, l’AEPSAD rebria la notificació per part del club amb un escrit adjunt del doctor Muro on reconeixia haver donat el comprimit de prednisona a un jugador de la plantilla verd-i-negra.

   

  En principi, la sanció al jugador ‘D.Y’ va quedar fixada en dos mesos i en 3.001 euros de multa, mentre que al metge de la Penya li caurien quatre anys d’inhabilitació i 10.001 euros de sanció econòmica. Després de dur el cas al TAD, el Tribunal rebaixaria la sanció de Muro a dos anys, aplicant l’atenuant d’admissió voluntària.

   

  “No cabe duda a este Tribunal que el acto por el que el recurrente manifiesta haber sido él mismo el que ha administrado al deportista bajo su criterio médico la sustancia prohibida puede considerarse como la admisión voluntaria de la comisión de una conducta constitutiva de infracción de las normas antidopaje”, dicta la resolució del TAD.

   

  Per defensar la seva actuació, el recurs presentat pel metge incloïa els següents arguments. En primer lloc, segons el recurs del doctor, “la resolución recurrida vulnera el principio de tipicidad y culpabilidad, y hace una interpretación extensiva de la norma sancionadora, por sancionar a un médico que ha aplicado a un deportista, por motivos terapéuticos y fuera de competición, una sustancia que está permitida fuera de competición”.

   

  A més, segons el recurs presentat pel metge, “las  infracciones en esta materia no se consuman cuando se detecta la sustancia prohibida, sino cuando se consume o se administra esa sustancia. No debe confundirse la comisión de la infracción, que se produce cuando se introduce en el organismo del deportista una sustancia prohibida, con la prueba de la infracción, que en el caso de la detección sería el resultado analítico adverso en un control de dopaje”.

   

  Per altra banda, l’Agencia Española para la Protección de la Salud en el Deporte també redactaria un informe (citat en l'expedient del TAD) sobre el cas, deixant clar que aquest episodi es tracta d’una vulneració de l’article 22.1 g) de la L.O.P.S.D: “Administración, dispensa, ofrecimiento, facilitación o el suministro a los deportistas de sustancias prohinidas o de la utilitzación de métodos prohibidos en la práctica del deportiva, ya se produzcan en competición o fuera de competición”.

   

  A més, l’AEPSAD afirma que els talonaris i llibres de tractaments al voltant dels quals es vol construir l’alegació del doctor han estat sotmesos a una “manipulación deliberada y posterior” i conclou que l’administració de substàncies prohibides “puede ser punible tanto si se realiza en competición como si se realiza fuera de la competición”.

   

  En el cas del jugador del Divina, tot i que l’administració de la substancia pugui semblar desconnectada de la competició al haver estat administrada amb dies d’antel·lació a un partit, l’AEPSAD conclou que no és així “si finalmente la sustancia prohibida administrada está presente en el organismo del deportista en el momento de la competición”.

   

  Segons apareix en el directori de sancionats de l’AEPSAD, el doctor Ignacio Muro Martínez està suspès des del 11 de juliol de 2016 fins al mateix dia i mes del 2018.

   

  Com que s’ha presentat un nou recurs per la via contenciosa-administrativa, hi ha noves mesures cautelars que permeten que el doctor continui exercint amb normalitat la seva funció fins que el cas es resolgui de forma definitiva. De moment, el club no s’ha volgut pronunciar al respecte.