Els Mossos detenen una banda organitzada que atracava joieries

  0
  50
  Foto 2-seqüència.jpg

  28/10/2013 – Integrada per quatre homes, assaltaven joieries de diferents municipis, entre ells Badalona; han dut a terme una tretzena de robatoris.

  Els Mossos d’Esquadra van detenir el passat 14 d’octubre quatre homes que formaven part, presumptament, d’un grup organitzat i especialitzat en cometre robatoris amb violència i intimidació en joieries i establiments de compra-venda d’or a diferents localitats, entre elles Badalona. Als detinguts, amb edats compreses entre els 29 i els 35 anys, se’ls imputen els delictes d’organització i grup criminal, robatoris amb violència i intimidació, detenció il·legal, lesions, atemptat a agents de l’autoritat i tinença d’armes i explosius.

   

  Els mètode que empraven els delinqüents responia sempre a un patró similar: els lladres triaven l’establiment que pretenien robar, després que l’haguessin visitat prèviament per vendre alguna peça i de guanyar-se la confiança de l’empleat.

   

  Un cop ja estaven a l’establiment seleccionat, un dels membres del grup hi accedia amb una tetera de plata de dimensions considerables. El seu tamany provocava que no passés per l’obertura que tenen habilitada els taulells bunqueritzats on es dipositen les joies als establiments de compra-venda d’or per a la seva examinació. Per aquest motiu, el treballador del comerç obria la porta del búnquer per facilitar l’accés de la tetera del suposat client i així poder peritar-la. Aquesta situació l’aprofitava el lladre per atracar l’establiment i endur-se tant diners en efectiu, com peces d’or i plata, d’altres metalls i pedres precioses. En alguns dels atracaments els detinguts empraven la violència.

   

  Aquest grup tenia els rols molt ben definits. La investigació va permetre corroborar la jerarquia i distribució de les tasques a realitzar de cadascú dels integrants del grup criminal: un d’ells, que tenia una gran experiència en atracaments, feia la funció de lideratge i dirigia les accions; un altre era l’autor material dels robatoris i els altres realitzaven indistintament funcions d’autor material o de vigilància i fugida. Aquesta estructura garantia l’eficàcia en els robatoris.

   

  Les investigacions van possibilitar la identificació de tots els membres de l’organització criminal, inclòs el seu líder, un home de 35 anys i nacionalitat argentina que havia format part de l’anomenada Banda de Bustos, originaria del barri que du aquest nom, a la ciutat argentina de Córdoba. Aquest home ja havia estat detingut l’any 2008 en una operació conjunta entre els Mossos d’Esquadra i el Cuerpo Nacional de Policía. La investigació va confirmar que el grup s’havia reactivat amb la sortida de la presó del cap de la organització delinqüencial. També es va poder identificar al membre més actiu del grup, un delinqüent amb diversos antecedents al seu país natal, a Argentina.

   

  La investigació va culminar el passat 14 de novembre amb la detenció dels quatre integrants del grup en el moment en que es disposaven a cometre el seu darrer atracament en un establiment de compra-venda d’or a la ciutat de Barcelona.

   

  Els quatre detinguts, amb nombrosos antecedents policials, van passar a disposició judicial al Jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona i el jutge en va ordenar l'ingrés a presó de tots ells.

   

  La investigació ha constatat que els detinguts estan implicats en una tretzena d’assalts a establiments als municipis de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramanet, Cerdanyola del Vallès, L’Hospitalet de Llobregat, Molins de Rei, Manresa i Madrid.

   

  Els agents continuen les gestions per comprovar la presumpta participació de l’organització criminal en altres atracaments, tot i que de moment es dóna l’operació per tancada.