Els premis literaris Ciutat de Badalona 2014 comencen a caminar

  0
  109
  premis.JPG

  11/02/2014 – Queden obertes les convocatòries de l'edició d'enguany, que no quedarà exempta de polèmica per la substitució d'una membre del jurat.

  L’Ajuntament de Badalona, en col·laboració amb la llibreria El Full i les entitats Festa Nacional dels Països Catalans i Amics del Teatre Zorrilla, ha convocat els premis literaris Ciutat de Badalona 2014. Es tracta del 23è premi Ciutat de Badalona de Narrativa – 27è premi Països Catalans Solstici d’Estiu; el 14è premi Betúlia de Poesia – Memorial Carme Guasch; el 16è premi Ciutat de Badalona de Narrativa Juvenil i el 7è premi de Teatre Breu Inicia’t. Els premis consisteixen en l’edició de les obres guanyadores i estan dotats amb 2.000 o 1.000 euros, depenent del guardó. Les obres aspirants als premis s’han de presentar, d’acord amb les condicions establertes en les bases, abans del dilluns 31 de març de 2014, excepte en el cas del premi de Teatre Breu, que s’hauran d’entregar abans del divendres 28 de febrer de 2014. Les bases completes es poden consultar al web www.badalona.cat.  

   

  23è Premi literari Ciutat de Badalona de Narrativa – 27è Països Catalans Solstici d’Estiu

  Les obres aspirants a aquest premi han de ser originals i inèdites, escrites en català i en prosa i s’han d’adreçar a un públic adult. Han de tenir una extensió mínima de 100 fulls i màxima de 300 fulls DIN-A4, mecanografiats per una sola cara i a doble espai. El premi consisteix en l’edició de l’obra guanyadora, a càrrec de Viena Edicions, i un premi en metàl·lic de 2.000 euros

   

  El jurat qualificador el formen: Montserrat Salgado, regidora de Cultura i Ciutadania; Isabel Monsó, representant de Viena Edicions; Maria Carme Palomeras, de l’associació Festa Nacional dels Països Catalans de Badalona; Daniel Nomen, professor; Agnès Rotger, escriptora; Gerard Guerra, filòleg; i Isidre Sala, de la llibreria El Full, que actuarà com a secretari sense vot.

   

  14è Premi literari Betúlia de Poesia – Memorial Carme Guasch

  Les obres aspirants al premi han de ser originals i inèdites, escrites en català i d’una extensió mínima de 250 versos i màxima de 500 versos, presentats en fulls DIN-A4, mecanografiats per una sola cara i a doble espai. Els versos poden repartir-se en un recull de poemes o bé formar un únic poema. El premi consisteix en l’edició de l’obra guanyadora a càrrec de Viena Edicions, i un premi en metàl·lic de 1.000 euros.

   

  El jurat qualificador el formen: Montserrat Salgado, regidora de Cultura i Ciutadania; Enric Viladot, editor de Viena Edicions; Martí Noy, escriptor; Paco Fanés, poeta; Marçal Font, escriptor; Valentí Soler, escriptor; i Isidre Sala, de la llibreria El Full, que actuarà com a secretari sense vot.

   

  16è Premi literari Ciutat de Badalona de Narrativa Juvenil

  Les obres aspirants al premi han de ser originals i inèdites, escrites en català i en prosa, d’una extensió mínima de 50 fulls i màxima de 150 fulls DIN-A4, mecanografiats per una sola cara i a doble espai. Han d’adreçar-se a joves d’entre 12 i 16 anys. El premi consisteix en l’edició de l’obra guanyadora, a càrrec de Bromera Edicions, i un premi en metàl·lic de 1.000 euros.

   

  El jurat qualificador el formen: Montserrat Salgado, regidora de Cultura i Ciutadania; Josep Gregori, editor d’Edicions Bromera; Eva Santana, escriptora; Maria Carme Roca, escriptora; Jordi Cervera, escriptor; Rubèn Montañá, escriptor, i Isidre Sala, de la llibreria El Full, que actuarà com a secretari sense vot.

   

  7è Premi literari de Teatre Breu Inicia’t

  Les obres aspirants al premi han de ser originals i inèdites, escrites en català i en prosa, d’una extensió entre 25 i 35 fulls DIN-A4, mecanografiats per una sola cara i a doble espai, amb lletra Arial de cos 12. Han de ser adreçades a persones majors de 16 anys. Quedaran expressament eliminats els monòlegs. El premi consisteix en l’edició de l’obra guanyadora, a càrrec de l’editorial Pont del Petroli.

   

  El jurat qualificador el formen: Montserrat Salgado, regidora de Cultura i Ciutadania; Caterina Teixidó, Joan Puche, Natàlia Isern, Montserrat Duran, Maria Àngels Domingo, Felicitat Comas, Joan Soler Amigó i Jaume Arqué, que actuarà com a secretari sense vot.

   

  Cal trametre els originals al Teatre Zorrilla, abans del 28 de febrer de 2014.

   

   

  Un cop finalitzat el període de recepció de les obres, els membres del jurat escolliran les tres finalistes que es faran públiques als webs www.teatrezorrilla.cat i www.escena.cat, el dia 6 de maig de 2014. Els dies 23 i 30 de maig i 6 de juny es faran a l’Espai Betúlia les lectures dramatitzades de les obres finalistes i els assistents podran puntuar cadascuna de les obres.

   

  Polèmica per la substitució d’una membre del jurat

   

  Abans d’acabar el 2013, algunes persones van començar a fer-se ressò, a través de les xarxes socials, de la discòrdia entre la regidora de Cultura, Montserrat Salgado, i una de les ja exmembres del jurat dels premis, Gemma Sala. I diem exmembre perquè, després d’uns 15 anys realitzant la tasca de valoració del certamen badaloní, Cultura ha decidit prescindir de la seva col·laboració.

   

  L’afectada assegura que ha estat subtituïda sense motius, només per discrepar amb les retallades que el PP ha realitzat en el pressupost dels Premis des que va arribar i posar de manifest la seva disconformitat. Davant les queixes, explica, Salgado li va comunicar el seu cessament, en una mesura que alguns membres de l’oposició han qualitifacat “d’atemptat contra la llibertat d’expressió”.

   

  En declaracions a aquest a diari fa uns dies, fonts municipals explicaven que els membres del jurat no són càrrecs vitalicis i que, aquest, és un canvi dins un procés de renovació corrent. Dies més tard, i en resposta a la carta d’un regidor socialista, la titular de Cultura va argumentar que la decisió es va prendre “després de la disconformitat de la Sra. Sala a acceptar que la situació de l’Ajuntament hagi portat a ajustar l’import econòmic dels premis literaris”.