Els treballadors de BSA portaran l’empresa als jutjats per la retallada de sou

  0
  71
  IMG_8867.JPG

  28/01/2015 –  El comitè d’empresa explica que la direcció ha comunicat la retallada d’una paga extraordinària, la no recuperació del 5% reduït el 2010 i la supressió de les retribucions per objectius.

  Nova setmana convulsa dins de Badalona Serveis Assistencials, empresa municipal encarregada de la gestió de l’Hospital Municipal, el Sociosanitari el Carme i diversos CAP de la ciutat. La plantilla va acabar l’any manifestant-se contra una possible retallada de sou i avisant que no renunciarien al 5% que, per sentència judicial, l’empresa havia de reincorporar als seus salaris a partir de l’1 de gener, i semblen començar-la de la mateixa manera.

   

  Durant la setmana s’han vist diferents concentracions i pancartes amb el lema “Perill de tancament” als ambulatoris gestionats per la companyia. Ahir dimarts, amb motiu del Ple municipal, desenes de treballadors i treballadores es van concentrar a la plaça de la Vila per protestar contra una reducció de sou que sembla encaminada a produir-se de forma unilateral. El comitè d’empresa explica que la direcció va enviar un comunicat a tots els treballadors a través del qual informa de la retallada d’una paga extraordinària, de la no recuperació del 5% reduït el 2010 i de la supressió de les retribucions per objectius.

   

  La presidenta del comitè d’empresa, Rosa Maria Famadas, esclareix que les negociacions per a un nou conveni no havien fructificat fins ara i que la direcció ha pres la decisió d’aplicar de forma “unilateral” l’article 41 de l’estatut dels treballadors, a través del qual l’empresa pot modificar les condicions laborals si al·lega motius econòmics.  “Han retallat sense conèixer el pressupost de 2015 i això no s’ajusta a dret”. Dijous passat, els treballadors van formalitzar la denúncia contra l’aplicació del 41, que portaran davant el Tribunal Laboral de Catalunya i els jutjats.

   

  La plantilla compta encara amb una basa, no obstant. I és que a finals de febrer tindrà lloc la resolució del conflicte col·lectiu –i particulars- dels treballadors amb BSA per la reducció del 5% de sou realitzada el 2010. Una sentència del Suprem ja va donar la raó als sanitaris, a nivell general, però guanyar la disputa del proper mes reafirmaria els arguments i la posició en el cas particular dels de BSA. Arribats a aquest punt, l’empresa hauria de desembutxacar els diners per fer front als pagaments del 5% que dicti la sentència i això posaria en perill l’estabilitat econòmica de BSA. Des del comitè d’empresa, precisament, apunten que si no es tira enrere l’aplicació de l’article 41 i es recupera el 5%, la demanda col·lectiva continuarà endavant.

   

  El vicepresident del consell d’administració de BSA, Ramon Riera, assegura no tenir notícia de cap comunicat i nega que es consolidi cap retallada salarial. Riera afirma que es va comprometre i va comunicar als comitès d’empresa que, per tal de mantenir la viabilitat de l’empresa, s’acollirien a un conveni anterior –atès que no va haver-hi acord per un de nou- i que es mantindria el nivell salarial de 2014. El que sí queda per resoldre, admet, és la situació del 5% que l’empresa hauria de recuperar en les nòmines de la plantilla. “Hem de mirar com fer-ho perquè no hi ha diners i s’ha d’optimitzar la facturació per aconseguir més recursos. Tot el benefici que pugui haver-hi enguany es destinarà a millorar les nomines”.