La darrera troballa de l’excavació arqueològica a la C-31: un cap de marbre del déu Bacus

  0
  IMG_0504.JPG

  22/03/2017 – Badalona podrà conservar els dos conjunts de mosaics, que començaran a ser extrets la propera setmana.

  Les excavacions al lateral de la C-31 no han deixat de sorprendre des que van començar, fa uns mesos. Aquest dimarts s'han presentat les darreres troballes i les conclusions dels treballs arqueològics, que han culminat amb un cap de marbre del déu romà Bacus, una peça singular i de gran valor que s'exposarà durant un mes a l'entrada del Museu de Badalona, per després passar a la mostra permanent.

   

  Es tracta d'una figura ben conservada, d'un marbre molt especial que s'importava del nord d'Àfrica, conegut amb el nom de 'giallo antico', molt apreciat a l'època i que a dia d'avui ja no es produeix. El cap, molt probablement, anava encastat en una de les parets de l'estança en la que s'ha trobat un dels dos conjunts de mosaics de l'excavacaió. La directora del Museu de Badalona, Margarida Abras, ha explicat que s'ha pogut documentar com una estança denominada 'lararium', un espai on s’honorava als avantpassats i als déus lars.

   

  Els dos mosaics seran traslladats i restaurats

   

  Aquest dimecres, autoritats municipals i de la Generalitat han confirmat que els mosaics trobats podran ser extrets de l'excavació i restaurats. El primer dels mosaics té unes dimensions encara desconegudes, donat que queda al límit de l’excavació arqueològica, i presenta una decoració coneguda com a ‘flor de la vida’ que consta d’un cercle dividit en sis segments que s’entrellacen i es repeteixen. El segon mosaic forma part d’un àmbit complet d’uns 16 m quadrats, dins d'aquest 'lararium'. Abras no ha volgut informar de terminis perquè la restauració i museització portarà setmanes. L'extracció començarà el proper dilluns.

   

  Inici de les obres del lateral, el juny

   

  El Departament de Territori i Sostenibilitat preveu iniciar l’execució de les obres del lateral de la C-31 el juny vinent. Aquests treballs consistiran en l’execució d’una calçada paral·lela a l’autopista, al costat muntanya, d’un quilòmetre de longitud. El vial, de tres carrils, discorrerà entre l’encreuament de la C-31 amb la carretera B-500 (avinguda del President Companys) i el carrer de Coll i Pujol, a la zona de l’Institut la Pineda. Aquesta actuació, que permetrà millorar l’accessibilitat a la ciutat tant des de la C-31 com des de la B-500, té un pressupost de 2,8 milions d’euros i un termini d’execució de nou mesos.