La Faràndula celebra el seu 10è aniversari amb dos dies de festa

  0
  rigolf.jpg

  12/06/2015 – La Faràndula de Badalona compleix enguany el seu 10e aniversari i, per commemorar-ho, l’entitat ha organitzat una sèrie d’actes que tindran lloc el cap de setmana del 13 i el 14 de juny. 

  La Faràndula de Badalona compleix enguany el seu 10e aniversari i, per commemorar-ho, l’entitat ha organitzat una sèrie d’actes que tindran lloc el cap de setmana del 13 i el 14 de juny. El Rigolf de Poià, gegant que es va presentar amb el naixement de la societat l’any 2005, serà el principal protagonista, que estarà acompanyat d’altres gegants convidats, fins i tot de les Illes Balears i de Navarra.

   

  El dissabte a la tarda tindrà lloc una cercavila pels principals carrers del centre de la ciutat i una mostra de balls a la plaça de la Vila amb les colles vingudes de fora de Catalunya. El diumenge al matí hi haurà una trobada de gegants al parc de Pompeu Fabra que reunirà una vintena de figures d’arreu del país i de més enllà. Més tard, una cercavila menarà tots els participants fins a la Rambla, davant del monument a Roca i Pi, on tindrà lloc l’esclat final de la festa, amb moltes sorpreses.

   

  L’amfitrió de la festa, en Rigolf de Poià, representa un dels personatges més importants de la Badalona medieval del segle XIII, juntament amb Guadamir de Canyet i Gotmar de Pomar. Aquest noble senyor feudal va viure a la vila Poiano, que, més endavant, es va anomenar Mas de Sa Murtra i, posteriorment, ja en ple segle XV, es on van instal·lar-se els monjos jerònims per fundar el monestir de Sant Jeroni de la Murtra. En Rigolf de Poià es va casar amb na Berenguera i van tenir quatre filles de noms Guavis, Blanca, Gibília i Agnès. Va morir l’any 1291.

   

  Diu la llegenda que, al llarg de la seva vida, en Rigolf va acumular una suma important de monedes d´or que guardava dins d´un petit cofre. En morir, els seus descendents no van trobar el preuat tresor per enlloc i hom diu que encara avui s´amaga en algun indret de l´actual monestir, la qual cosa explicaria les constants incursions de bàrbars i filibusteus al llarg de la història. El gegant, inspirat en les talles romàniques del Pirineu català, va ser construït pels artistes Sergi Herrera i Agustí Bragado del taller La Xamba de Lleida i fou estrenat el  7 de maig del 2005, en motiu del Badagegants. Van apadrinar-lo els gegants de Sant Fruitós de Bages.

   

  Durant aquesta dècada, l’entitat la Faràndula de Badalona ha incrementat la seva família festiva amb la incorporació dels gegants Marcus Porcius, que representa un important productor de vi de la Baetulo romana del segle I aC, i la Senyora de Pavillard, una dama benestant modernista, de principi del segle XX, muller de l’industrial francès Enric Pavillard. Compta també amb una bona sèrie de capgrossos, la delícia dels més menuts. A banda de les actuacions locals i a nivell de Catalunya, la colla ha participat en festes d’arreu dels Països Catalans, des de la Catalunya Nord fins a les Illes Balears i el País Valencià.