La Fira Immobiliària vol créixer amb la mirada posada en l’estalvi energètic

  0
  29
  226947b8-bc62-465f-bdb5-818304a90ee3.jpg

  16/04/2016 – La gran novetat de la tercera edició de la fira immobiliària és la inclusió de diversos estands dedicats a mesures de construcció i habitatges eficients i estalvi energètic.

  La gran novetat de la tercera edició de la fira immobiliària és la inclusió de diversos estands dedicats a mesures de construcció i habitatges eficients i estalvi energètic, una mirada que vol abraçar la vessant més ambientalment responsable de la construcció i ampliar així els horitzons de l’esdeveniment impulsat per Reactivació Badalona.

   

  La contaminació atmosfèrica, el canvi climàtic i la lluita contra el soroll són els problemes ambientals  més importants als que les ciutats s’enfronten actualment. Els darrers estudis científics afirmen que les emissions vinculades al trànsit són responsables de 3500 morts anuals  a la regió metropolitana de Barcelona, i es preveu que la temperatura així com el nivell del mar s’incrementin de manera progressiva durant les properes dècades.

   

  En aquest àmbit, l’Ajuntament de Badalona treballa de manera decidida en un programa de millorar energètica municipal a través de diverses línies d’actuació engegades, com ara la optimització dels consums dels equipaments municipals amb la implementació de noves tecnologies de monitorització, il·luminació i gestió de la climatització; la gestió de l’ordenança d’incorporació d’energia solar a les noves edificacions; la definició d’un programa de pobresa energètica; la promoció de les energies renovables, bonificacions fiscals, informació a la ciutadania i campanyes de conscienciació i educació ambiental, entre d’altres.

   

  Consum eficient a Can Casacuberta

   

  Una de les primeres mesures tangibles del govern en aquest sentit han estat les actuacions de millora energètica a la biblioteca Can Casacuberta i a l’Espai Betúlia. Els treballs realitzats podran suposar una reducció global de la despesa en electricitat en aquest equipament d’un 32%, que representarà un estalvi de 26.000 euros anuals. La instal·lació de  LED, d’un sistema de gestió i control de la climatització o una bateria per a compensar el consum d’energia reactiva són alguns dels treballs duts a terme. L’import total de les actuacions ha estat de 87.000 euros, una inversió que es veurà recuperada, segons el Consistori, en 3,3 anys.

   

  Quatre estands sobre eficiència energètica

   

  Més enllà de voluntats i iniciatives, l’Ajuntament, de forma conjunta amb l’Institut Català de l’Energia, presentarà aquest cap de setmana al seu estand informació sobre la certificació energètica dels edificis, una eina útil, ràpida i fiable  per tal de conèixer el comportament energètic dels habitatges. La demanda de llars amb elevats estàndards de comportament energètic influirà de manera decidida al mercat immobiliari. Per tal d’optimitzar l’ús de l’energia, a més, és necessari afrontar una progressiva  renovació/rehabilitació del parc d’habitatges a la ciutat. 

   

  En la voluntat d’avançar cap a una fira on l’eficiència energètica i el medi ambient tinguin un paper més protagonista, l’organització ha inclòs tres participants més, a banda del propi Ajuntament, que explicaran els seus projectes d’estalvi d’energia. Un d’ells és el grup d’arquitectes i enginyers Celobert, que exposaran la prestació de serveis encaminats a analitzar i millorar els problemes energètics d’espais de treball i habitatge; reformes i rehabilitacions orientades a l’estalvi energètic o construcció d’edificis sencers d’alta eficiència energètica, entre d’altres actuacions.

   

  La Fundación Laboral de la Construcción, que desplegarà properament l’activitat de la seva seu catalana a Badalona, explicarà alguns projectes vinculats amb la rehabilitació energètica d’edificis, com ara Build Upon, però sobretot els seus esforços en millorar les competències dels treballadors del sector de la construcció en els àmbits de les energies renovables i l’eficiència, a través de programes com ara Build Up Skills, de projecció europea.

   

  També incidirà en aquest àmbit el Gremi d’Instal·ladors del Barcelonès Nord i Baix Maresme, AEMIFESA, que presentarà el seu particular projecte d’eficiència energètica a través de la geotèrmia, una iniciativa de la que s’ha beneficiat la seva pròpia seu, així com la seva participació en programes d’educació europeus i d’acollida d’estudiants d’altres països que volen formar-se en l’estalvi i les renovables.