La Generalitat ultima els detalls d’un projecte que faria realitat a Pomar el centre ocupacional de Badalona Capaç

    0
    41
    IMG_2259.JPG

    24/11/2017 – La construcció del centre ocupacional, a través d'una permuta de terrenys, desencallaria la polèmica qüestió enquistada des de fa mesos.

    Sense dubte, la que envolta la construcció del centre ocupacional de la Fundació Badalona Capaç ha estat una de les polèmiques més nodrides i inacabades del present mandat. Després de descartar la proposta inicial d'aixecar l'equipament a la Morera, el govern local va posar sobre la taula l'opció de traslladar el projecte al barri de Montigalà, amb poca receptivitat per part de la Fundació i de les famílies. L'acord es mostrava inviable en cap de les dues opcions i el problema es va enquistar com un dels temes de ciutats més controvertits. Ara, amb la Generalitat en joc, sembla que hi hauria una sortida alternativa per tancar aquest episodi.

     

    Fa mesos que el govern català va prendre part en tot aquest embolic, de la mà de l'exregidor i secretari general de Territori i Sostenibilitat, Ferran Falcó, que va media per posar sobre la taula una nova idea: fer realitat el projecte al barri de Pomar. Es tracta d'una proposta que podria esdevenir aviat una solució definitiva, i que es basaria en una permuta de terreny entre la Fundació i l'Incasol.

     

    Badalona Capaç abandonaria la seva actual seu a l'avinguda Marquès de Mont-Roig, que passaria a ser propietat de l'empresa pública i on s'edificarien uns 190 habitatges de protecció oficial. A canvi, l'Incasol aixecaria a uns terrenys de la seva propietat a Pomar, a l'avinguda Cerdanya amb la carretera de Pomar, l'anhelat centre ocupacional. Una operació que també inclouria dos edificis més al costat del centre, però encara per concretar, ja que no desperten tot el consens necessari.

     

    El projecte s'ha anat treballant i dialogant amb l'Ajuntament de Badalona, que hauria d'aprovar per Ple dues modificacions de Pla General Metropolità. Des del govern valoren molt positivament el projecte i consideren que seria una bona solució per a la Fundació que, a més, aportaria habitatge social a la zona de Sant Roc i el Congrés.

     

    Un anàlisi similar al de l'exregidor Ferran Falcó, qui creu que és una molt bona alternativa que, no obstant, s'ha de fer extensiva a tots els grups municipals, que hauran de donar llum verda als canvis de PGM. També subratlla la importància que tindria la implicació de la Federació d'Associacions de Veïns en una qüestió que Falcó eleva a “tema de ciutat”. Aquests dies, la Generalitat ultima els detalls dels convenis urbanístics que farien possible la permuta i l'operació, i les properes setmanes es podran presentar a l'Ajuntament per tancar els acords necessaris.

     

    La Fundació Badalona Capaç es mostra prudent i no es pronuncia oficialment fins que no hi hagi un projecte definit i tancat, tot i que fonts properes al col·lectiu afirmen que la idea es veu amb bons ulls i podria obtenir el vistilau de les famílies.

     

    Els veïns de Pomar no volen pisos de protecció oficial

     

    A banda d'adminstracions i Fundació, però, hi ha un quart agent implicat en l'operació: el veïnat de Pomar, que no acaba de veure amb bons ulls la totalitat del projecte. I és, segons explica el portaveu de l'associació de veïns, Albert Arnau, la construcció del centre va acompanyada de dos blocs de pisos protegits que no agraden a l'entitat. “El centre ocupacional ens sembla bé, la Fundació fa un treball increïble. El que no ens agrada és que això vagi vinculat a dos blocs de pisos tutelats, perquè es formarà un gueto”, afirma el representant veïnal.

     

    L'associació demana que, si s'han d'aixecar les dues promocions en l'operació, que no tot sigui habitatge tutelat. Al marge, critiquen que l'administració només s'enrecordi del barri quan ha de solucionar problemes. “Tenim una llista d'uns 15 projectes de calat compromesos des de fa anys que no s'han complert. El barri no rep inversió municipal des de fa molt de temps, no s'ha fet res”, reivindica. L'associació resta ara a l'espera d'una resposta de l'Ajuntament, amb qui es va reunir per expressar el seu posicionament i els seus dubtes i desconeixement del projecte, del qual, asseguren, es van assabentar per la premsa.

     

    Des de la Generalitat insten a l'Ajuntament a resoldre els dubtes que puguin existir entre el veïnat de Pomar, amb qui el govern local assegura mantenir converses per tal d'arribar a un consens que satisfagui tothom. Sobre els dos blocs de pisos que generen el desacord amb l'associació de veïns, les administracions admeten que és un dels esculls que queda per consensuar, i que encara cal veure com i quan es podrien desenvolupar.